Door

Solliciteren terwijl je een baan hebt

Bij sollicitanten denk je snel dat het om mensen zonder werk gaat. Daarnaast zijn er echter ook mensen die wél een baan hebben, maar toch op zoek zijn naar een andere werkgever. Hoe kunnen zij het beste omgaan met het solliciteren?

solliciteren vanuit een baan

De redenen voor werkende sollicitanten om te solliciteren vanuit een baan zijn erg verschillend. Soms weet iemand al dat hij of zij geen nieuw contract of vaste aanstelling krijgt. Anderen willen switchen om andere redenen: een niet passende bedrijfscultuur of onvoldoende doorgroeimogelijkheden. Dit artikel gaat over de manier waarop je met een baan solliciteert naar nieuw werk.

Voordeel van solliciteren vanuit een baan

Sollicitanten die al werk hebben, zijn vaak in het voordeel in vergelijking met mensen die solliciteren vanuit een situatie van werkloosheid. Die laatste groep heeft namelijk altijd iets extra’s uit te leggen: ‘Sinds wanneer ben je werkloos en waarom is het nog niet gelukt om werk te vinden?’

Als je vanuit een baan solliciteert, verkeer je in een soort luxepositie van waaruit je een baan zoekt die beter aansluit op je verwachtingen. Andere werkzoekenden zouden al blij zijn als ze een vaste baan zouden kunnen krijgen. Maar let op: ook jij kunt natuurlijk lastige vragen krijgen over je switch. Bijvoorbeeld: ‘Waarom ga of moet je weg bij je huidige werkgever?’.

Het is belangrijk om niet teveel in detail te treden over je beweegredenen. Vertel wat de reden is maar houd de details voor jezelf en praat nooit negatief over je huidige werkgever.

Sollicitatieproces

Als je al werk hebt, ken je natuurlijk je collega’s, de omgangsvormen, de werkdruk en de algehele werksfeer. Kortom, je bent bekend met alle plussen en minnen. Hierdoor weet je waarschijnlijk ook beter wat je wel en wat je zeker niet meer wilt. Deze inzichten moet je ook zeker ‘gebruiken’ als je vacatures zoekt. 

Eenmaal in het sollicitatieproces kun je deze inzichten toepassen om je motivatie beter toe te lichten. Ook kun je de dagelijkse gang van zaken meenemen. Je kunt bijvoorbeeld aangeven: ‘ik zoek meer uitdaging’ of ‘ik vind goede samenwerking belangrijk’. Neem je zulke stellingen in, dan is de kans groot dat de mogelijke werkgever daarover doorvraagt. Het is daarom verstandig om jouw onderbouwing en toelichting voor deze punten goed voor te bereiden.

Bijwerken van je curriculum vitae

Natuurlijk stuur je je meest recente curriculum vitae (cv) op als je wilt reageren op een vacature. Het kan echter ook lonen om voor elke sollicitatie een (iets) aangepaste versie van je cv te gebruiken. Dit betekent uiteraard niet dat je het cv continu moet aanpassen. In de praktijk zul je moeten nagaan wanneer dit wel of juist niet nodig is. Stel bijvoorbeeld dat een vacature draait om zelfstandig werk, terwijl jij in je cv hebt staan dat je een teamspeler bent dan kun je je afvragen of dat handig is. In zo’n geval is het een kleine moeite om het aan te passen en vergroot je tegelijkertijd de kans op interesse vanuit de werkgever.

Voor andere functies is het juist belangrijk om de nadruk te leggen op specifieke ervaring. Je kunt deze ervaring dan uitgebreider vermelden dan je normaal zou doen. Het hangt ook af van de branche waarin je hebt gewerkt en waarin je nu aan de slag wilt gaan. Je zou bijvoorbeeld twee of drie cv’s naast elkaar kunnen gebruiken voor het gerichter solliciteren vanuit een baan.

Trefwoorden in motivatie en cv

De woorden in de vacaturetekst geven vaak aan waar een recruiter of hr-manager precies naar zoekt  bij de nieuwe kandidaat. Neem deze trefwoorden mee in jouw motivatie en bij het maken van het cv. Enkele voorbeelden van trefwoorden zijn; zelfstandig, analytisch of daadkrachtig. Zeker vanuit de ervaring van je huidige functie kun je hier op een gemakkelijke manier naartoe schrijven.

Dit gastartikel is geschreven door Rolf Bax, medewerker communicatie bij CVster.nl.