Door

Een vierde van Nederlandse huiseigenaren is ontevreden over woningaankoop

Een aanzienlijke 25 procent van de Nederlandse huiseigenaren is momenteel niet tevreden over hun koophuis en woningaankoop. Zo laat onderzoek zien van Kadasterdata.nl onder 1028 huizenbezitters, uitgevoerd door Panelinzicht. Een van de belangrijkste redenen ervoor lijkt een (te) hoge aankoopprijs te zijn. Ook vindt een tiende van de respondenten achteraf dat ze te veel hebben betaald voor hun huis.

huiseigenaren ontevreden over woningaankoop

Opmerkelijk is dat vooral Drenten zich bekocht voelen. Maar liefst 21 procent van hen stelt achteraf dat ze te veel voor hun eigen huis hebben betaald. Ook Noord-Hollanders (negentien procent) zijn ontevreden over hun woningaankoop. De Groningers zijn het meest positief met slechts vijf procent. “Gemiddeld wonen Nederlanders zeven tot tien jaar in dezelfde woning”, vertelt Peter Abrahamse van Kadasterdata.nl. “Als je een huis koopt, kijk dan verder dan je huidige levenssituatie en -behoeften. Want waar je nu waarde aan hecht, hoeft over vijf jaar helemaal geen rol meer te spelen. Hoe moeilijk het ook is, probeer hier tijdens het aankoopproces zoveel mogelijk rekening mee te houden.”

Woonwensen

Naast de prijs leiden ook de specifieke eigenschappen van een woning weleens tot ontevredenheid. Een op de tien respondenten vindt bijvoorbeeld dat zijn of haar huis beter aansluit bij de woonwensen van zijn of haar partner. Hierdoor heeft zeven procent van de ondervraagden zelfs spijt van de woningaankoop. Zuid-Hollanders spannen qua ontevredenheid zowel de kroon op het gebied van woonwensen (21 procent) als spijt van woningkeuze (veertien procent). “Gezien de krapte op de woningmarkt, begrijp ik dat mensen sneller geneigd zijn concessies te doen wat betreft hun belangrijkste woonwensen. Dit hoef je echter niet met zijn tweetjes op te lossen, want in dat geval is objectief blijven enorm uitdagend. Hier kan bijvoorbeeld een aankoopmakelaar de juiste ondersteuning bieden, om zo een miskoop te voorkomen”, stelt Abrahamse.

Uitkopen partner

Een koopwoning is voor zeven procent van de samenwonende stelletjes juist ook de belangrijkste reden dat ze nog bij elkaar zijn. Dit speelt opmerkelijk genoeg vaker bij respondenten onder de veertig jaar (twaalf procent) dan bij veertigplussers (vijf procent). In het geval dat de relatie onverhoopt eindigt, denkt maar liefst 35 procent van de respondenten zijn of haar partner niet uit te kunnen kopen. Dit is vaker een probleem voor vrouwen (44 procent) dan voor mannen (27 procent). “Als je samen een huis koopt, moet je alle scenario’s in overweging nemen. Hoe onrealistisch het ook lijkt, geldt dit ook voor het stuklopen van je relatie en de bijbehorende financiële consequenties. Het laatste wat je wil, is dat je uiteindelijk weer bij je ouders moet intrekken”, merkt Abrahamse op.

Bron: Kadasterdata.nl