Door

Meerderheid zzp’ers wil pauze afbouw zelfstandigenaftrek

Zzp’ers zijn ontevreden over het nieuws van de Algemene Rekenkamer dat de Belastingdienst nog steeds nauwelijks optreedt tegen schijnzelfstandigheid. Zeventig procent van de zzp’ers wil daarom dat de regering stopt met de afbouw van de zelfstandigenaftrek zolang de fiscus bestaande wetgeving (Wet DBA) niet handhaaft. Zo laat een peiling van Knab zien onder ruim 500 zzp’ers die bewust zelfstandig ondernemer zijn geworden.

zzp’ers afbouw zelfstandigenaftrek Belastingdienst fiscaal zelfstandigen ondernemers

Volgens Casper Zwart, eindredacteur en opiniepeiler van het Knab ondernemerspanel, klungelt de overheid al jaren met de aanpak van schijnzelfstandigheid. “Ze komen steeds met algemene wet- en regelgeving waar álle zzp’ers last van hebben, terwijl het probleem niet eens wordt opgelost. 72 procent van de ondervraagde – bewuste – zzp’ers voelt zich de dupe van de huidige regelgeving om schijnzelfstandigheid aan te pakken.”

Versnelde afbouw zelfstandigenaftrek

Een voorbeeld van zo’n algemene overheidsmaatregel is de versnelde afbouw van de, voor zzp’ers voordelige, fiscale zelfstandigenaftrek per 2023. Zwart vindt dat op zich begrijpelijk, omdat schijnzelfstandigen onterecht een dubbele greep uit de schatkist doen. “Ten eerste omdat werkgevers geen inkomstenbelasting voor ze afdragen en ten tweede omdat ze zelf wél die zelfstandigenaftrek ontvangen.”

Zzp’ers slachtoffer van ontbreken handhaving

Maar hiermee dweilt de regering volgens de opiniepeiler van Knab met de kraan open. “Doordat ze bestaande regelgeving niet handhaven, verzuimen ze het probleem aan te pakken. Tegelijkertijd treffen ze aan de achterkant wél maatregelen om de financiële gevolgen voor henzelf te beperken.” Dat is voor de bewust ondernemende zzp’ers een hard gelag. “Zolang de kraan niet gedicht wordt, wil 70 procent dat de verdere afbouw van de zelfstandigenaftrek nu wordt opgeschort.”

Grens bij uurtarief zzp’ers van 55 euro

Vanaf april hebben zzp’ers met Cristel van de Ven een vertegenwoordiger in de Sociaal Economische Raad (SER). De zzp’ers uit de peiling hebben één duidelijke wens waar zij zich hard voor kan maken: zorg voor maatwerk in de regelgeving. Dat kan volgens Zwart bijvoorbeeld door onderscheid te maken op basis van uurtarief. “Val zzp’ers met een uurtarief van meer dan 55 euro niet lastig met allerlei wet- en regelgeving die hen beperken in het ondernemerschap. Controleer daarentegen bij zzp’ers met lager tarief streng op schijnzelfstandigheid.”