Door

Een vijfde werknemers moet het zonder kerstpakket doen

kerstpakketOngeveer 20 procent van alle werknemers ontvangt geen kerstpakket van hun baas. Terwijl 84 procent van de werknemers wel blij met zo’n kerstgeschenk is. Zo laat onderzoek van DJV Insights in opdracht van Tempo-Team zien. Volgens krant Metro zijn de traditionele kerstpakketten met vaak veel eten weer helemaal in.

DVJ Insights ondervroeg van oktober tot november 2015 online 500 werkgevers en 515 consumenten over hun ervaring met kerststress en kerstpakketten. Werkgevers geven gemiddeld tussen de 25 en 49 euro uit aan een kerstpakket. Werknemers denken dat werkgevers minder besteden aan het kerstpakket dan wat deze er in feite aan uitgeven. Behalve 20 procent van de betaalde werknemers, blijken ook veel vrijwilligers geen kerstcadeau te krijgen.

Blijk van waardering

Volgens Joost Heeroma woordvoerder van Tempo-Team blijft waardering uitspreken richting werknemers een krachtig middel om talent te binden. “Of het nu een eindejaarbonus is, een uitgebreide teamdag of een kerstpakket. Het zijn momenten om je werknemers te laten zien dat ze ertoe doen.”

Recyclepakketten

Metro onderzocht bij de kerstpakkettenaanbieders Makro, Sligro en Kerstpakketten.nl wat er dit jaar in de Kerstpakketten zit. Volgens Kerstpakketten.nl is het thema gezondheid populair. Maar ook pakketten met veel eten en luxere producten zijn volgens deze site in trek. Sligro ziet vooral een trend met traditionele kerstpakketten vol levensmiddelen. Bij Makro zijn recyclepakketten, kerstpakketten met een bruikbare verpakking, populair.

Geen keuzecadeaus meer

Kerstpakketten.nl denkt dat de eigenkeuzecadeau’s nu echt voorbij zijn. De site ziet een enorme daling van de verkoop van bonnen waarmee de werknemer online zelf een cadeau kan uitkiezen.

Duurdere kerstpakketten

Werkgevers geven iets meer uit aan kerstpakketten dan in 2014. Bij Kerstpakketten.nl geeft een bedrijf gemiddeld 45 euro uit aan een kerstpakket tegen 38 euro vorig jaar. Ook volgens Makro is er een stijgende lijn in de gemiddelde uitgave per kerstpakket. Dat is dit jaar bij Makro gemiddeld 41 euro per pakket.

Bronnen: Tempo-Team, Metro