Door

Oversluiten hypotheek voordelig?

oversluiten hypotheekHet kan voordelig zijn om je nog lopende hypotheek over te sluiten. Zelfs als je nog een aanzienlijke boete moet betalen voor het beëindigen van je oude hypotheek. Dit artikel legt uit hoe dit zit.

Bij een lage stand van de hypotheekrente zul je misschien denken hoe jammer het is dat je al een hypotheek hebt met een vaste hogere rente. De boete op het tijdens de looptijd (‘rentevastperiode’) beëindigen van je hypotheek weerhoudt je er echter van om van hypotheek te wisselen. Dat is niet altijd terecht. De lagere rente kan je zoveel opleveren dat je de boete en andere kosten van het oversluiten voor lief kan nemen. Zeker als daarbij de nieuwe hypotheek betere voorwaarden of een aantrekkelijkere vorm heeft dan de oude. Oversluiten kan ook een goed plan zijn als je huis overwaarde heeft en je met een hogere hypotheek je huis wilt opknappen.

Kosten oversluiten
Oversluiten is dus de moeite waard als de lagere rente en betere voorwaarden je meer opleveren dan dat je kwijt bent aan kosten. Je moet voor het beëindigen van je oude hypotheek een boeterente betalen die gelijk is aan de hypotheekrente die de bank misloopt. Dit kan een behoorlijk bedrag zijn als het einde van je rentevastperiode nog ver weg ligt. De boeterente is wel aftrekbaar voor de belastingen.

Naast de boeterente komen kosten voor een nieuwe hypotheekakte en taxatiekosten. Verder heb je te maken met afsluitkosten. Eventueel ben je ook een bedrag kwijt voor de aanvraag van een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) als je zo’n hypotheek neemt. Gelukkig kun je ook deze kosten aftrekken voor de belastingen. Daarbij mogen de afsluitkosten niet hoger zijn dan 1,5% van de hypotheek en maximaal  3630 euro.

Aandachtspunten
Je doet er verder goed aan op het volgende te letten als je je hypotheek wilt oversluiten tijdens de rentevastperiode:

  • In je nieuwe hypotheek kan je het bedrag voor de boeterente meenemen. Dit heeft als nadeel dat je de extra hypotheekrente die je hiervoor betaalt niet mag aftrekken voor de belastingen.
  • Het hoeft niet nodig te zijn dat je de hypotheek oversluit naar een andere hypotheekverstrekker. Ook je huidige bank kan je een aantrekkelijk alternatief bieden. Een voordeel daarvan kan zijn dat je geen boeterente hoeft te betalen.
  • Loopt de rentevasteperiode van je hypotheek bijna af en ziet het er naar uit dat de hypotheekrente op korte termijn gaat stijgen dan is het slim om over te sluiten. Je betaalt dan voor de vervolgperiode minder rente en je bent bijna geen boete kwijt.