Door

De vijf meest voorkomende fouten in een cv

sollicitatie pochet

Een cv schrijven hoeft niet moeilijk te zijn. In je enthousiasme over een nieuwe functie kan het echter zomaar voorkomen dat je fouten maakt op je cv. Dit is zonde, want recruiters en werkgevers kunnen je hier hard op afrekenen. Hieronder lees je de vijf meest voorkomende fouten.

1. Taal- en typfouten

Een goed cv is altijd taalkundig correct. Met taal- en typfouten in je cv maak je geen nette indruk op een recruiter of werkgever. Een foutloos geschreven overzicht laat zien dat je er duidelijk aandacht aan hebt besteed en perfectionistisch bent.

Fouten maken is menselijk. Controleer je cv daarom altijd aan de hand van een (online) spellingscheck. Tenslotte raden we je ook aan om je cv door te laten lezen door een vriend of familielid; uiteraard bij voorkeur door iemand met een goed gevoel voor grammatica.

2. Onwaarheden

Natuurlijk wil je jezelf het liefste presenteren als de ideale kandidaat voor de aangeboden functie. Ook al denk je wellicht dat een klein leugentje om bestwil geen kwaad kan, vermijd onwaarheden. Als je toekomstige werkgever je aanneemt op basis van een leugen, dan is de kans groot dat de waarheid uiteindelijk wel boven water komt. En wanneer jij duidelijk niet aan de functie-eisen voldoet, ligt ontslag op de loer.

3. Gebrek aan structuur en overzicht

Een cv is meer dan een overzicht van je carrière tot nu toe. Het is een opsomming van wat je hebt gedaan, je opgedane ervaringen, en het geeft een indruk van je persoonlijke kwaliteiten. De kracht van het cv zit echter in de structuur van het document. Zorg er daarom voor dat alle noodzakelijke informatie in een oogopslag duidelijk is. Op die manier laat je een solide indruk achter op de werkgever of recruiter.

Tip: Zorg voor een beknopte weergave van alle relevante informatie en kies voor een heldere lay-out.

4. Vermelden van vertrouwelijke informatie

Een werkgever of een recruiter zal je sollicitatie op een aantal punten beoordelen. Afgezien van je werkervaring en je opleidingen, is het ook van belang dat je loyaal en verantwoordelijk overkomt. Het is daarbij niet handig om op je cv vertrouwelijke informatie uit een vorige dienstbetrekking te vermelden en hiermee je zwijgplicht te doorbreken. Zo kom je onbetrouwbaar over en het kan leiden tot een schadevergoeding aan een oude werkgever.

5. Irrelevante informatie

Het kan verleidelijk zijn om voor elke sollicitatie een standaard cv te gebruiken. Toch raden we dit af. Kies voor een gepast cv dat is toegespitst op de specifieke functie waarvoor je solliciteert.

Een standaardoverzicht is vaak te algemeen, waardoor de kans groot is dat het niet opvalt tussen de andere kandidaten. Let daarom goed op de gewenste vaardigheden en laat deze duidelijk terugkomen. Als je daar de nadruk op weet te leggen, dan is de kans groot dat je wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek.

Deze blog is geschreven door Robin Bakker van CVster. Hier vind je meer nuttige tips en artikelen over het maken van je cv en sollicitaties.