Door

Vermijd veelgemaakte fouten tijdens een sollicitatiegesprek

sollicitatiegesprekHoe kan je je goed voorbereiden op een sollicitatiegesprek? Steve Agace, salesdirector van het Engelse Graduate Recruitment Bureau, stelt dat veel sollicitanten dezelfde fouten maken. Hij geeft zes tips om een sollicitatiegesprek goed te laten verlopen.

Eerste indruk

Het is wellicht een open deur, maar de eerste indruk is het belangrijkst. De meeste mensen hebben binnen twee minuten besloten of ze je aannemen. Voor een goede start is een goede handdruk essentieel. Let er daarnaast op dat je zelfverzekerd overkomt.

Positieve wending

Blijf altijd positief. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je tijdens een sollicitatiegesprek altijd een positieve wending aan je vorige baan geeft. Zelfs als deze verschrikkelijk was. Agace stelt dat je niet hoef te liegen, maar dat je geen negatieve verhalen in het gesprek moet brengen.

Passende sollicitatiekleding

Let op de juiste kleding. Voor elk sollicitatiegesprek is gepaste kleding van belang. Het verschilt natuurlijk per sector wat ‘gepast’ is, maar Agace beveelt nette kleren aan. Dat houdt in dat je je conservatief en verzorgd kleedt.

Duidelijke antwoorden

Wees niet te veel aan het woord, maar ook niet te weinig. Agace benadrukt dat je antwoorden een duidelijk begin en einde moeten hebben. Denk daarom goed na voor je reageert op een vraag en beantwoord deze zorgvuldig. Bij een te kort antwoord lijkt het alsof je niet veel te melden hebt. Praat je teveel, dan komt je antwoord niet goed uit de verf.

Goede voorbereiding op een sollicitatiegesprek

Neem de tijd voor een goede voorbereiding. Ga meer na dan je nodig vindt. Leer bijvoorbeeld een aantal belangrijke bedrijfsfeiten uit je hoofd, informeer je via sociale media over de mensen die het sollicitatiegesprek met je afnemen en verdiep je in het bedrijf. Daarvoor moet je niet alleen de website bekijken, maar verder zoeken. Hoe profileert het bedrijf zich? Wat is de bedrijfscultuur?

Eigen vragen

Bedenk zelf een aantal vragen. Een sollicitatiegesprek is meer dan het doornemen van je cv. Het is ook een test om te zien hoe geïnteresseerd je bent in de functie. Het is daarom volgens Agace altijd handig om vooraf een paar goede vragen op een rij te zetten. Kijk wel uit dat je geen vraag stelt waarvan je het antwoord eigenlijk zou moeten weten.

Bronnen: The Guardian, NRC Carrière