Door

Werknemers nemen liever afscheid van zzp’ers dan van bonusregeling

Nederlandse medewerkers zijn tijdens de coronacrisis niet erg solidair met zzp’ers. Van hen heeft 39 procent een voorkeur voor het afscheid nemen van zzp’ers als coronamaatregel van hun organisatie. Een kleiner deel van 31 procent ziet liever af van bonusregelingen. Daarmee kiest een grote groep duidelijk voor het eigenbelang boven het groepsbelang. Zo blijkt uit onderzoek van HR-dienstverlener Visma | Raet onder 1112 werknemers in loondienst en 207 bestuurders en leidinggevenden.

grafiek voorkeuren werknemers coronamaatregelen

Bij leidinggevenden liggen de verhoudingen iets anders. Hier geeft 33 procent de voorkeur aan het niet meer inhuren van zzp’ers, terwijl 38 procent liever de bonusregelingen voor het personeel schrapt. Vrouwen blijken meer solidair te zijn dan mannen. Zij kiezen namelijk voor het stopzetten van bonusregelingen (37 procent) als minst erge coronamaatregel. Hun mannelijke collega’s hebben een duidelijke voorkeur voor het zetten van een streep onder de inzet van zzp’ers (43 procent).

Zzp’ers hoeven helemaal niet weg

Marco Winkel, HR-directeur bij Visma | Raet: “Uit onze HR benchmark 2020 bleek dat 59 procent van de werkenden in de toekomst op het gebied van werk vooral kansen ziet. Nu deze kansen onder druk komen te staan, blijken Nederlanders vooral te kiezen voor de eigen portemonnee. Echter hoeven coronamaatregelen niet op het bord van de zzp’er terecht te komen. Met creativiteit zijn er tal van oplossingen voor organisaties te bedenken, die zowel de medewerker als de zzp’er niet raken. Denk aan het afzien van reis- of onkostenvergoedingen.”

Bron: Visma | Raet