Door

Uurtarieven zzp’ers dalen stevig door coronacrisis

De zzp’ers in dit land moeten veel inleveren in de coronacrisis. Zij moesten vanaf de start van de coronapandemie in maart gemiddeld 7% op hun uurtarieven inleveren. Zo laat recent onderzoek zien van freelanceplatform Hoofdkraan.nl. Naast zzp’ers in de creatieve sector hebben marketeers en bedrijfsadviseurs het moeilijk. Tot op heden is het gemiddelde uurtarief  43 euro in 2020. Dit was in 2019 nog 47 euro.

uurtarieven zzp'ers freelancers 2020 coronacrisis

Zzp’ers vragen in 2020 gemiddeld 43 euro per uur, zo blijkt uit het onderzoek van Hoofdkraan.nl op basis van ruim 15.000 uitgebrachte offertes. Freelancers in de creatieve sector vragen gemiddeld 9% minder dan vorig jaar, maar bij bedrijfsadviseurs vallen nog zwaardere klappen (-19%). Veel van de zzp’ers in deze laatste groep verdienen hun geld met het adviseren van startups. Dat is een doelgroep die het nu erg moeilijk heeft. Praktisch alle sectoren kennen een daling van het uurtarief, behalve freelancemanagers. Zij doen het dit jaar zelfs beter dan vorig jaar.

Gemiddelde uurtarieven per branche20192020Verschil
Analyse & Advies € 49€ 41-19%
Design & Multimedia€ 45€ 42-9%
Financieel & Administratie€ 43€ 41-6%
Management & Organisatie€ 43€ 4811%
Marketing & Communicatie€ 49€ 45-8%
Tekst & Vertaling€ 43€ 40-7%
Websites & Applicaties  € 50€ 47-6%

Zzp’ers randstad doen het slecht

Regionaal is sprake van een aantal opvallende verschillen. Zzp’ers in de randstad hebben het bijvoorbeeld zwaar. Flevoland (deels randstad) verliest maar liefst 23% vergeleken met 2019, terwijl de provincie vorig jaar nog bij de top in Nederland hoorde. Ook in de provincies Groningen en Overijssel gaat het niet goed met de uurtarieven van zzp’ers (respectievelijk -10% en -16%). Er zijn gelukkig ook provincies waar het nog goed gaat. In Friesland, Drenthe en Limburg stijgen de uurtarieven.

Gemiddelde uurtarieven per provincie20192020Verschil
Drenthe€ 39€ 426%
Flevoland€ 47€ 38-23%
Friesland€ 45€ 497%
Gelderland€ 47€ 470%
Groningen€ 47€ 43-10%
Limburg€ 42€ 431%
Noord-Brabant € 48€ 44-10%
Noord-Holland€ 47€ 44-7%
Overijssel€ 48€ 42-16%
Utrecht€ 45€ 44-4%
Zeeland€ 50€ 47-8%
Zuid-Holland€ 46€ 43-7%

Amsterdamse zzp’ers leveren veel in

Binnen de vier grote steden wordt Amsterdam volgens Hoofdkraan.nl het meest getroffen. De zzp’ers daar moeten genoegen nemen met een gemiddeld uurtarief van 46 euro. Dat was in 2019 nog 49 euro. Van de vier grote steden neemt Rotterdam voor het derde jaar de laatste plaats in met een gemiddeld uurtarief van 44 euro.

Startende freelancers

Niels Goossens, directeur van Hoofdkraan.nl, betreurt de onderzoeksuitkomsten. “Freelancers worden ongekend hard getroffen door de coronacrisis. Iets wat eind maart al te verwachten was, maar om het ook daadwerkelijk in cijfers terug te zien, is erg confronterend. Vooral startende freelancers hebben maar weinig buffer opgebouwd en voor hen is de klap nauwelijks op te vangen.”

Zzp’ers moeten vanwege de coronacrisis flexibel zijn

Veel ondernemers kunnen zich goed instellen op de huidige tijd, zo concludeert Hoofdkraan. Dat doen ze bijvoorbeeld door versneld met een uitgebreide webshop te komen, een mobiele app te laten ontwikkelen of instructiefilmpjes te laten maken. Tegelijk houden veel ondernemingen de hand op de knip en verwachten ze een steeds scherpere offerte van de zzp’er. Dat ziet Hoofdkraan.nl ook gebeuren op het eigen platform. Daarmee zijn voldoende inkomsten nog moeilijker haalbaar geworden voor zzp‘ers. Het gevolg is dat ze moeten stunten met hun tarieven om toch zoveel mogelijk opdrachten binnen te halen. Hiermee kunnen zij na de crisis wel een mooi netwerk hebben opgebouwd.

Daling uurtarieven zzp’ers belooft weinig goeds

De daling van de uurtarieven van zzp’ers door de aanhoudende crisis en de daarbij behorende maatregelen, belooft volgens Goossens niet heel veel goeds voor de nabije toekomst. “Omzetprognoses worden alsmaar bijgesteld, en er is minder geld beschikbaar voor investeringen in de toekomst. Ondernemers zijn terughoudend en ambitieuze plannen worden in de ijskast gezet. Alleen een echte oplossing van de crisis kan het tij nog keren.” Het volledige onderzoek is hier te downloaden.

Bron: Hoofdkraan.nl