Door

Annuleringsverzekering dekt geen annulering vakantie door coronamaatregelen

Meer dan een kwart van de mensen met een annuleringsverzekering zegt deze speciaal af te sluiten vanwege de onzekerheid over corona. Dat is opvallend omdat verzekeraars helemaal geen dekking meer bieden bij annulering van een vakantie vanwege coronamaatregelen. Zo blijkt uit onderzoek van vergelijkingssite Independer, uitgevoerd door onafhankelijk veldwerkbureau Panel Inzicht.

annulering vakantie coronamaatregelen

Het onderzoek laat ook zien dat een op de drie mensen met een reisverzekering niet weet of deze dekking biedt voor onverwachte kosten, als een vakantieland tijdens hun reis overgaat van code geel naar oranje. Nog eens een vijfde denkt bovendien dat de reisverzekering alle onvoorziene kosten gewoon vergoedt, terwijl dat lang niet altijd zo is.

Dekking annuleringsverzekering

Van de ondervraagden zegt 27 procent dat ze een annuleringsverzekering hebben afgesloten vanwege de onzekerheid rondom corona. “Daar schrikken we van”, merkt Bas Knopperts van Independer op. “Want sinds dit jaar biedt een annuleringsverzekering absoluut geen dekking meer voor een vakantie-annulering vanwege coronaproblemen.”

Wel als je zelf corona krijgt

Vorig jaar ging Kroatië in het hoogseizoen van code geel naar code oranje en dat zorgde voor lastige situaties. Mensen vertrokken toen snel naar huis om te voorkomen dat ze in Nederland in quarantaine moesten. Knopperts: “Verzekeraars zien een corona-uitbraak in het buitenland inmiddels niet langer als onvoorzien. Het is daarom zonde als je speciaal voor corona een annuleringverzekering afsluit.” Knopperts benadrukt dat een annuleringsverzekering overigens wel dekking biedt als je niet kunt reizen omdat je zelf corona hebt opgelopen. “Dat blijft ook gelden als je je vakantie moet afzeggen bij ernstige ziektes, baanverlies of het overlijden van een dierbare.”

Onverwachte kosten vakantie

Ook wat onverwachte kosten bij een corona-uitbraak tijdens de buitenlandvakantie betreft, zijn Nederlanders niet goed bekend met de dekking van hun reisverzekering. Zo meldt 37 procent helemaal niet te weten of de reisverzekering dergelijke kosten dekt. Daarbij denkt nog eens 20 procent juist dat de reisverzekering onverwachte kosten volledig vergoedt.

Kosten door quarantaine of testen

Knopperts: “Als je aanwezig bent in een land waar de code oploopt naar oranje (of rood), moet je direct contact opnemen met je reisaanbieder of luchtvaartmaatschappij. Het is niet zo dat de verzekering ineens geen dekking meer biedt. Maar er gelden meestal wel uitzonderingen. Word je zelf ziek, dan heb je wel altijd dekking voor medische kosten. Maar moet je bijvoorbeeld in quarantaine zonder dat je ziek bent, dan is er goede kans dat je moet (mee)betalen. Datzelfde geldt voor kosten wanneer je door coronaproblemen voortijding moet terugreizen naar Nederland, en ook voor eventuele testkosten. Nederland kan namelijk ineens eisen dat je je laat testen voordat je het land weer binnenkomt. Per verzekeraar kunnen de vergoedingen flink verschillen.”

Reisverzekeraars en code oranje

Volgens Knopperts wordt het weer anders als je toch naar een land reist waar code oranje al voor je vertrek is afgekondigd. “Daar gaan reisverzekeraars onderling verschillend mee om. De meeste zullen je nog wel dekking bieden op niet-coronagerelateerde kosten, zoals diefstal of verlies van spullen. Dat geldt ook als je een been breekt en je hoge medische kosten moet maken. Andere verzekeraars bieden geen enkele dekking meer bij een reis naar een code-oranjeland. Het is dus belangrijk om je vooraf altijd goed te informeren.”

Spanje populairste vakantiebestemming

Uit het onderzoek blijkt verder dat zeker twee derde van de Nederlanders inmiddels een zomervakantie heeft geboekt of zegt dit nog te willen doen. In de jaren voor de coronacrisis stonden Duitsland en Frankrijk bovenaan de lijst van gewilde buitenlandse vakantiebestemmingen. Dit jaar lijkt Spanje het populairst. Maar liefst 22 procent van de vakantiegangers zegt deze zomer voor dit land te kiezen. Daarnaast zegt 13 procent te kiezen voor Frankrijk of Duitsland. Klik hier voor een actueel overzicht van de coronabeperkingen per land.

Bron: Independer