Heb je in 2020 nog wat aan een annuleringsverzekering en reisverzekering?
Deze zomer kan je toch nog op vakantie in het buitenland. Maar wat als er onverhoopt een tweede grootschalige uitbraak van het coronavirus plaatsvindt? Bieden je annuleringsverzekering en reisverzekering dan financiële uitkomst?
Allereerst is het dan handig om te weten wat een annuleringsverzekering en reisverzekering inhouden en wat het verschil ertussen is. Een annuleringsverzekering vergoedt (geheel of deels) je reissom, annuleringskosten of verblijfskosten als je je vakantie moet afzeggen, beëindigen of onderbreken. Bij een reisverzekering gaat het om een dekking voor schade tijdens je reis of vakantie. Die dekking geldt meestal voor verlies van of schade aan bagage, medische hulp en repatriëringskosten. Een reisverzekering kan je afsluiten voor één vakantie of doorlopend voor al je reizen in een jaar.
Annuleringsverzekering en coronacrisis
Verzekeraars hebben besloten dat annuleringsverzekeringen niet langer de kosten dekken van vanwege de coronacrisis geannuleerde reizen. Je kunt bij een corona—uitbraak dus geen beroep doen op deze verzekering. De annuleringsverzekering geldt nog wel voor alle andere annuleringsredenen.
Met reisvoucher annuleren
Als je een reisvoucher hebt geaccepteerd, maar wilt annuleren, dan kun je niet terecht bij je annuleringsverzekering. Die geldt namelijk alleen voor geboekte reizen. De reisvoucher staat voor een geldbedrag. Boek je er een reis mee, dan kun je wel weer aanspraak maken op een door jou afgesloten annuleringsverzekering.
Pakketreis boeken
Bij een nieuwe corona-uitbraak haalt de Nederlandse overheid je niet terug naar Nederland. Dat doet ook je reisverzekeraar niet, omdat je vooraf kon weten dat de kans op een tweede coronagolf bestond. Independer adviseert daarom om voor een pakketreis te kiezen als je toch met een veilig gevoel op reis wilt gaan. Het gaat om een combinatie van je verblijf én je reis. Deze valt onder de ‘Wet op de reisovereenkomst’ (voluit: ‘Implementatiewet richtlijn pakketreizen en gekoppelde reisarrangementen’). Dit verplicht de reisorganisatie om je in geval van nood te repatriëren.
Reisverzekering afsluiten
Bij een opname in het buitenland in een ziekenhuis vanwege corona of een andere medische reden heb je vanuit je basiszorgverzekering recht op een vergoeding van de kosten. Dat is echter wel voor maximaal het in Nederland geldende tarief. Er zijn echter landen waar de zorg duurder kan zijn. Je kunt een aanvullende zorgverzekering hebben die dit verschil dekt. Is dit niet het geval dan kun je kiezen voor een reisverzekering die deze extra zorgkosten vergoedt.
Doorlopend reisverzekering
Ga je in Nederland op vakantie dan heb je geen reisverzekering nodig. Dat geldt ook voor de doorlopende reisverzekering als je die hebt. Die kan je dan eventueel opzeggen. Voor een vakantie in Nederland bieden je zorg- en inboedelverzekering namelijk meestal gewoon dekking.
Bronnen: Independer, Consumentenbond, Kassa