Door

Laag btw-tarief verbouwen stopt op 1 juli 2015

verbouwingIn maart 2013 kondigde de overheid een tijdelijke verlaging aan van het btw-tarief op arbeidskosten in de bouw. Deze maatregel werd in het leven geroepen om zowel de woningmarkt als de bouwsector een impuls te geven. En dus sloegen wij zuinige Hollanders massaal aan het verbouwen, stukadoren en tuinieren. Deze tijdelijke verlaging van 21% naar 6% btw op arbeidskosten, levert namelijk bij een grote verbouwing behoorlijk wat voordeel op. Op een rekening voor arbeidskosten van 5000 euro betaal je nu maar 300 euro btw in plaats van de reguliere 1050 euro.

Tijdelijk laag btw-tarief stopt op 1 juli 2015
Met ingang van het tweede semester van dit jaar, wordt het btw-tarief voor herstel- en reparatiewerkzaamheden aan woningen weer teruggebracht naar het ‘normale’ niveau van 21%. Vette pech dus voor iedereen die het voor die tijd niet meer voor elkaar krijgt om al zijn verbouwingswensen te realiseren.

Welke kosten vallen onder het tijdelijke lage btw-tarief?
De kosten die onder het 6% btw-tarief vallen, zijn arbeidskosten voor de volgende werkzaamheden aan (delen van) je woning:

  • vernieuwen
  • vergroten
  • herstellen
  • vervangen
  • onderhouden

Onder arbeidskosten voor een verbouwing valt ook de rekening van de architect, bijvoorbeeld voor het ontwerp van je uitbouw.

Hetzelfde lage btw-tarief geldt ook voor de volgende werkzaamheden aan je tuin:

  • ontwerpen
  • aanleggen
  • onderhouden

Een compleet overzicht van alle werkzaamheden die binnen dit lage btw-tarief vallen vind je op de website van de Belastingdienst.

Het tijdelijke lage btw-tarief geldt alleen voor arbeidskosten, niet voor de bouwmaterialen zelf. Besteed jij een heel project uit aan een derde partij, bijvoorbeeld het kopen en laten plaatsen van een nieuwe keuken of badkamer? Dan zal de factuur worden gesplitst in kosten voor het meubilair en materialen, waarover 21% btw wordt geheven, en de kosten voor de arbeidsuren met de btw van 6%.

Wat valt er niet onder?
Onder deze btw-regeling vallen alleen de arbeidskosten en niet de materiaalkosten van een verbouwing. Aan het interieur van je badkamer, parket of de nieuwe ruiten, ben je dus voor 1 juli hetzelfde kwijt als daarna. Alleen het laten plaatsen hiervan is voor die datum goedkoper.

Tweede huis
Het tijdelijke lage btw-tarief op arbeidskosten geldt alleen voor het opknappen van huis waarin jij zelf woont. Wil je je vakantiehuisje laten opknappen? Dat kun je helaas niet voordelig laten doen, want dit valt buiten de tijdelijk verlaagde btw-regeling.

Nieuwbouw
Het tijdelijk verlaagde btw-tarief geldt niet voor woningen die minder dan twee jaar geleden zijn gebouwd. Woon jij in een nieuwbouwhuis waar gebreken hersteld moeten worden? Wellicht kun je dan de aannemer nog aansprakelijk stellen. Het ontwerp en de aanleg van de tuin kun je helaas ook niet voordelig laten doen, tenzij je nieuwbouwwoning al meer dan twee jaar geleden is opgeleverd.

Wat kun je doen na 1 juli 2015?
Is jouw verbouwing al aan de gang, maar gaat het werk nog door na 1 juli? Vraag jouw klusjesman dan om deelfacturen. Al het werk dat voor die datum wordt gedaan, mag worden gefactureerd tegen het btw-tarief van 6%. Wordt er daarna nog doorgewerkt? Dan moeten die arbeidsuren worden gefactureerd tegen een btw-tarief van 21%. Ook als je al in juni een factuur betaalt voor werk dat pas in juli en augustus wordt uitgevoerd, wordt er 21% btw gerekend.

Blijvend laag btw-tarief
Er is ook goed nieuws: op sommige arbeidskosten blijft het btw-tarief ook ná 1 juli nog laag. Op al het werk dat te maken heeft met isoleren, schilderen, stukadoren, behangen en schoonmaken, blijft het btw-tarief van 6% van kracht. Wil je, voordat het winter wordt, het dak laten isoleren of je schoorsteen laten vegen? Dan betaal je daarvoor nog steeds maar 6% btw. Uiteraard geldt dit lage tarief alleen voor de arbeidskosten, niet voor de materialen.

Tip
Sta jij op het punt een woning te kopen en wil je de verbouwing van je nieuwe huis meefinancieren in je hypotheek? Dan kan het fiscaal interessant zijn het geld voor de verbouwing in een bouwdepot te zetten.

Deze gastbijdrage is geschreven door Robin de Wit, medewerker afdeling communicatie van eyeOpen.