Door

Minder pensioenopbouw door fiscale wijzigingen

pensioenopbouwOp 1 januari 2015 gingen er een aantal belangrijke fiscale wijzigingen in voor het aanvullende pensioen. Deze beperken je pensioenopbouw. Wat betekent dit voor je?

Op 1 januari 2015 ging de jaarlijkse maximale pensioenopbouw van werknemers omlaag van 2,15 procent naar 1,875 procent. Het kabinet stelt dat werknemers hiermee in 40 jaar werken een pensioen kunnen opbouwen van 75 procent van het gemiddelde inkomen (1,875% x 40 jaar = 75%). Volgens het grootste pensioenfonds, het ABP, zullen jongeren door de fiscale aanpassing ongeveer vijftien procent minder pensioen opbouwen dan de huidige gepensioneerden. Zelfs als zij langer blijven doorwerken.

Grens bij 100.000 euro inkomen
Verder geldt er voor werknemers geen fiscaal gunstige opbouw meer boven een brutojaarinkomen van 100.000 euro. Werkenden voor wie dit geldt, kunnen over het hogere bedrag vrijwillig en fiscaal vriendelijk pensioen sparen uit hun nettoloon. Dit kan met een nettolijfrente of met nettopensioen. De premie is vrijgesteld van vermogensbelasting (box 3) en over de latere uitkering hoeven de spaarders geen belasting te betalen.