Door

Tarieven zzp’ers dalen in 2015

uurtariefDe in het afgelopen jaar uitgebrachte offertes op het freelancersplatform Hoofdkraan.nl laten zien dat zzp’ers flink moesten inleveren. Gemiddeld vraagt een zzp’er in 2015 44 euro per uur. Dit was in 2014 nog 45 euro.

De grootste verliezers zijn volgens Hoofdkraan.nl de zelfstandigen uit de financieel & administratieve sector. Zij brengen 13 procent minder in rekening dan vorig jaar. De best betaalde freelancers zijn projectmanagers, coaches en supportmedewerkers. Zij kunnen in 2015 een tarief vragen van boven de 65 euro per uur. Vertalers, verkopers en secretaresses doen het een stuk slechter met een gemiddeld uurtarief van 35 euro of lager. De freelancemarketeers zijn er qua tarief de laatste jaren sterk op achteruitgegaan. Hun tarief is in 2015 gemiddeld 48 euro per uur. Twee jaar geleden was het nog 62 euro per uur.

Opvallende tariefverschillen binnen Nederland
Uit het onderzoek van Hoofdkraan komen opvallend grote tariefverschillen binnen Nederland naar voren. Zo vragen Gelderse zzp’ers voor het schrijven van een businessplan gemiddeld 62 euro per uur. Hun Friese collega’s vragen bijna een derde deel van dat tarief voor hetzelfde werk, namelijk 21 euro per uur. Bij de Friezen ben je ook voordelig uit voor een logo of huisstijl. Zij rekenen daarvoor maar 28 euro per uur. In Utrecht betaal je er 51 euro per uur voor. Voor het maken van een app ben je het goedkoopst uit in Flevoland (35 euro per uur). In Limburg vragen ze daar 62 euro per uur voor.

Hoogste tarieven in Noord-Brabant
Met een gemiddeld uurtarief van 48 euro zijn de Noord-Brabantse freelancers de duurste van Nederland. Daarmee hebben ze de zzp’ers uit Gelderland ingehaald. De goedkoopste freelancers komen net als in 2014 uit Flevoland, met een gemiddeld uurtarief van 33 euro. Drenthe laat de grootste daling zien. De freelancers daar verdienen dit jaar 5 euro (11 procent) minder dan vorig jaar en komen uit op een gemiddeld uurtarief van 42 euro.

Haagse zzp’er is het goedkoopst
Hoofdkraan.nl onderzocht ook de tarieven in de grote steden. De zzp’ers uit Utrecht zijn het duurst met een gemiddeld uurtarief van 47 euro. Ze worden op de voet gevolgd door Rotterdam en Amsterdam met respectievelijk 46 euro en 44 euro per uur. De Haagse zzp’ers zijn een stuk goedkoper met een gemiddeld uurtarief van 37 euro. Dat is ruim 15 procent lager dan het landelijk gemiddelde.

Positief ondanks tariefdaling
Het is het zesde jaar op rij dat Hoofdkraan.nl een tarievenonderzoek heeft gedaan. Bij het onderzoek keek Hoofdkraan.nl naar het uurtarief dat een freelancer aangeeft bij het opstellen van een offerte. Niels Goossens, directeur van Hoofdkraan.nl, blijft ondanks de tariefdaling positief. “Het is niet voor niets dat het aantal zzp’ers jaar in jaar uit toeneemt. De voordelen van flexibel werken in combinatie met een voldoende aanbod aan opdrachten en projecten winnen het nog altijd van het dalende tarief.”

Bron: Hoofdkraan.nl