Gemakkelijker belastingaangifte doen
Je kunt als een berg tegen de belastingaangifte opzien en deze het liefst door iemand anders laten invullen. Trek je toch de stoute schoenen aan dan zul je zien dat het invullen van die belastingaangifte lang niet zo lastig is als je dacht.
Goede boekhouding
Allereerst geldt dat een goede voorbereiding, oftewel boekhouding, het halve werk is. Maak daarom aan het begin van het jaar een map voor de boekhouding van dat jaar aan. Stop hierin direct na ontvangst alle spullen die met je belastingaangifte te maken hebben. Verdeel de map hiervoor onder per onderdeel van de inkomstenbelasting:
- box 1: inkomsten, woning, lijfrente;
- box 2: als je een aanmerkelijk belang in een vennootschap of coöperatie hebt;
- box 3: sparen en beleggen;
- aftrekposten: onder andere alimentatie, specifieke zorgkosten, studiekosten.
Gebruik de map en de jaaropgaven die je in januari krijgt voor de aangifte. Dit scheelt veel zoektijd.
Aangifte DigiD
Je kunt je aangifte invullen via de site van de Belastingdienst. Bij het inloggen daarvoor kunt je gebruik maken van een DigiD-code.
De Belastingdienst vult een deel van je aangifte vooraf in. Het gaat om gegevens die al bekend zijn bij de fiscus, zoals loongegevens en de WOZ-waarde van je huis. Dit kan je een hoop werk schelen. Controleer echter de ingevulde gegevens wel altijd. Je blijft namelijk zelf verantwoordelijk voor de aangifte.
Plannen
Plan vervolgens een dag waarop je met de aangifte begint. Vul dan die zaken in die je gemakkelijk terug kunt vinden in je map en in de jaaropgaven. Kijk daarnaast over welke punten je nog vragen hebt. Prik een datum om de aangifte af te ronden en gebruik de tussentijd om antwoorden te vinden op je vragen. Met de hulpmiddelen van het aangifteprogramma zelf en eventueel het bellen van de belastingtelefoon kom je een heel eind. Je kunt daarnaast ook een belastinggids (digitaal of op papier) gebruiken of de hulp inroepen van een kennis of familielid die veel weet van belastingen. Eventueel kan je ook naar een vakbond of ouderenbond stappen, als je lid van zo’n bond bent.
Belastingadviseur
Blijven er dan nog items over dan kan je je ingevulde aangifte laten bekijken door een belastingdeskundige. Iedereen mag zich belastingadviseur noemen, dus je kunt het beste een adviseur inschakelen die is aangesloten bij een beroepsvereniging, zoals het Register Belastingadviseurs of de Nederlandse Orde van Belastingadviseurs. Je bent dan wel wat meer geld kwijt, maar goedkoop is snel duurkoop, zeker als het om belastingzaken gaat.
Afronding
Rond de aangifte vervolgens af. Bekijk de aangifte een dag nadat je hem geheel hebt ingevuld nog een keer en stuur hem dan weg. Zorg wel dat je een kopie maakt en bewaart. Je kunt overigens altijd je aangifte nog corrigeren bij de Belastingdienst zolang je nog geen definitieve aanslag hebt ontvangen.