Door

Soepelere hypotheekregels voor zzp’ers en net afgestudeerden

Er komen soepelere voorwaarden voor flexwerkers, zzp’ers en net afgestudeerden om een hypotheek te krijgen. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) is van plan banken daar meer ruimte voor te geven.

Banken krijgen van de AFM meer mogelijkheden om aan zelfstandigen en mensen zonder vast contract een hypotheek te verstrekken, zo meldt Het Financieele Dagblad. Er moet wel sprake zijn van een perspectief op een inkomenstoename.

Hypotheek flexwerkers
Flexwerkers hebben nu nog veel problemen om een hypotheek te krijgen. Dat komt enerzijds door het ontbreken van een vaste arbeidsovereenkomst, anderzijds doordat flexwerkers vaak niet kunnen aantonen dat zij drie jaar lang een vast inkomen hebben gehad.

Toezicht
Op de hypotheekregels werd de laatste paar jaar strikt toegezien door de AFM, omdat banken in het verleden te gemakkelijk omsprongen met de voorwaarden voor het verstrekken van een hypotheek. Te veel mensen kregen daardoor een lening terwijl zij die eigenlijk niet konden terugbetalen. De AFM deelde boetes uit aan banken die te gemakkelijk een lening hadden verstrekt.

Bron: nrc.nl