Door

Huizenbezitters laten lagere hypotheekrente lopen

hypotheekrenteBijna driekwart (74%) van de huizenbezitters weet niet dat ze een lagere rente kunnen krijgen wanneer hun huis meer waard is dan de hypotheek. En dat terwijl 63% van de Nederlandse huizenbezitters een huis met overwaarde heeft. Dat komt naar voren uit onderzoek van Delta Lloyd onder 551 Nederlandse huizenbezitters, uitgevoerd door MarketResponse.

Uit het onderzoek blijkt verder dat 56% van de huizenbezitters nog nooit heeft gekeken of een lagere hypotheekrente mogelijk is. Meer dan de helft van de deelnemers aan het onderzoek wil zelfs geen actie ondernemen om dit te regelen.

Inzicht
Joost Melis, directeur Delta Lloyd Bank: “Het grootste deel van de Nederlandse huizenbezitters heeft nog steeds een huis dat meer waard is dan de hypotheek. Uit ons onderzoek blijkt echter dat veel mensen geld laten liggen, omdat ze niet weten dat de rente lager kan. Want bij Delta Lloyd geldt: hoe minder je leent in verhouding tot de waarde van je huis, hoe lager je rentepercentage. Delta Lloyd wil mensen inzicht geven en ze er van bewust maken dat ze kunnen besparen. Daarom roepen wij iedereen op kritisch naar hun huidige hypotheekrente te kijken en actie te ondernemen als de rente lager kan. Wij hebben een rekentool ontwikkeld waarmee mensen snel kunnen zien of ze kunnen besparen en hoeveel hen dat per maand kan opleveren.”

Lagere hypotheekrente
De voornaamste redenen voor de respondenten om niet naar de mogelijkheid van een lagere hypotheekrente te kijken, zijn:

  • het al hebben van een lage rente (37%);
  • de kosten van het oversluiten van de hypotheek (20%);
  • oversluiten is te veel gedoe (12%).

Mensen die wel naar hun hypotheekrente kijken, doen dit vooral aan het einde van de rentevaste periode (42% van de respondenten). Huizenbezitters die tussentijds hun hypotheek oversluiten, kunnen echter ook geld besparen met een lagere rente. Hierbij is het belangrijk om eerst inzicht te krijgen in de oversluitkosten (notaris-, taxatie- en advieskosten en eventuele boeterente). Delta Lloyd adviseert mensen om met hun financieel adviseur te berekenen hoe lang het duurt voordat ze deze kosten terug verdiend hebben met de lagere maandlasten.

Boetevrij aflossen
Ook voor huizenbezitters met een huis dat minder waard is dan de hypotheek is het de moeite waard om kritisch naar de hypotheekrente te kijken. Bij de meeste hypotheekverstrekkers mogen mensen per jaar 10% boetevrij aflossen van het oorspronkelijke hypotheekbedrag. Hierdoor kan de hypotheeklening lager worden dan de waarde van het huis, waardoor een lagere rente in beeld komt. Het onderzoek laat zien dat 23% dit wil en dat 30% hiertoe bereid is afhankelijk van hoeveel ze eerst moeten aflossen.

Bron: Delta Lloyd