Door

Hardnekkige misverstanden over netwerken

netwerkenNetwerken is een vak apart. Of niet? Er zijn nogal wat onjuiste ideeën over netwerken. We hebben er een aantal voor je uitgelicht.

Onderschatting huidige netwerk

Vaak onderschatten mensen hun bestaande netwerk. Niet je nieuwe contacten, maar je bestaande contacten bepalen je reputatie. Als je contact legt met bekenden van je bestaande relaties beschik je al snel over een enorm netwerk. Het is daarom effectiever om te investeren in je huidige relaties dan in het maken van nieuwe vrienden.

Netwerken = vriendjespolitiek

Mensen denken nog wel eens dat netwerken hetzelfde is als vriendjespolitiek. Niets is minder waar. Netwerken draait om het opbouwen van een vertrouwensrelatie en om het uitwisselen van informatie. Dat is wat anders dan het maken van geheime afspraken en een groepje ‘vrienden’ dat elkaar bevoordeelt.

Een bijzondere vaardigheid

Een ander wijdverbreid idee is dat het bij netwerken zou gaan om een speciaal talent. De een kan het wel en de ander niet. Dat is natuurlijk onzin, want voor contact leggen met iemand anders hoef je niet over bijzondere gaven te beschikken. Het gaat niet om een voorstelling die je geeft, het gaat er om dat je op jouw manier contact legt. Zo kom je vanzelf die mensen tegen met wie je iets kunt delen.

Niet kieskeurig zijn

Netwerken draait niet om het aantal relaties maar om de aard en kwaliteit van die relaties. Dat betekent dat je zeker wel kieskeurig mag en zelfs moet zijn. Daarbij mag je ook best kijken naar zaken zoals wat een relatie financieel oplevert, welke informatie je opdoet en welke interessante nieuwe mensen je via een contact kunt leren kennen. Let er wel op dat je zelf ook ‘geeft’. Een relatie kan alleen duurzaam zijn als er een evenwicht van geven en nemen in zit.

Zelfpromotie

Het gaat bij het leggen van contacten om meer dan reclame maken voor jezelf. Natuurlijk geef je aan wat je te bieden hebt. Maar overdrijf niet en heb ook belangstelling voor je gesprekspartner. Een goed gesprek voer je door te vragen, te luisteren en door een heldere uitleg te geven.

Kritisch kan niet

Succesvol netwerken betekent niet dat je relaties altijd gelijk geeft. Een relatie zal het contact meer waarderen als je met een eigen inbreng komt. Dat mag best kritisch zijn, zolang het maar duidelijk is dat de ander wat aan je opmerkingen heeft.

Zeg nooit nee

In het verlengde van het vorige punt is het ook niet zo dat goed netwerken betekent dat je nooit ‘nee’ mag zeggen. Je contact wil graag weten waar hij of zij met jou aan toe is. Doe daarom geen beloften die je niet na kunt komen. Dat zal eerder een einde van een contact zijn dan als je helder communiceert wat wel en niet mogelijk is.

Alleen binnen de eigen branche

Als je alleen in je eigen branche contacten wilt leggen, mis je een hoop interessante contacten. Niet alleen is het verfrissend om contacten te leggen buiten je eigen bedrijfstak en vakgebied, het kan ook nieuwe kansen opleveren. Daarnaast verruimen dergelijke contacten je zicht op de ‘markt’ en maatschappelijke ontwikkelingen.

Netwerken doe je tegenwoordig via social media

Veel mensen denken dat netwerken inhoudt dat je via sociale mediasites zoals Twitter, Facebook en LinkedIn zoveel mogelijk nieuwe contacten ‘vindt’. Niet de kwantiteit staat echter voorop, maar de kwaliteit. Daarnaast is het een illusie dat de social media het traditionele netwerken overbodig zouden maken. Persoonlijk contact is noodzakelijk om elkaar beter te leren kennen. Netwerken op sociale media is geen vervanger van het traditionele netwerken. Het is er een aanvulling op.