Door

Los eerst je schuld af met vakantiegeld

bankbiljettenHet Nibud adviseert om met je vakantiegeld eerst eventuele schulden af te lossen en om je spaarrekening te bufferen. Het geld dat je overhoudt, kun je dan vrij besteden. Dit meldt Metro.

Voor je je vakantiegeld uitgeeft aan vakanties en overige zaken is het belangrijk om eerst te kijken naar eventuele schulden die je hebt. Het Nibud, Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting, adviseert om eerst je huidige financiën te controleren voordat je het vakantiegeld besteedt.

Cadeautjes
Banken proberen hun klanten over te halen om het vakantiegeld op de spaarrekening te zetten. Met gratis cadeautjes proberen ze dat voor hun klanten zo aantrekkelijk mogelijk te maken. Het vakantiegeld op je spaarrekening zetten is een goed idee, vindt Annemarie Koop van het Nibud. “Het is handig om je rekeningen na te gaan en te kijken of je voldoende in de plus staat”, zegt ze. “Bovendien kun je met de bufferberekenaar precies zien wat voor jouw situatie een ideaal bedrag is om op je spaarrekening te hebben staan.”

Sparen goed idee
Veel Nederlanders vinden sparen een goed idee. Uit een onderzoek van Vakantie.nl blijkt dan ook dat 42 procent van de Nederlanders een groot deel van het vakantiegeld opzij zet voor de toekomst. Of dat komt door de cadeaus die banken aanbieden, betwijfelt Koop echter. “Het kan een trigger zijn om een bepaald bedrag te gaan sparen en het kan mooi meegenomen zijn om een strandlaken of een t-shirt te krijgen, maar of het echt werkt durf ik niet te zeggen.”

Vakantiegeldacties banken
Volgens Amanda Bulthuis van vergelijkingssite Spaarrente.nl besteden banken steeds meer aandacht aan vakantiegeldacties. “We zijn nog niet zo ver als het niveau van jaren geleden waarbij banken zelfs een iPad verlootten, maar we zien wel dat dit jaar meer banken aandacht aan het vakantiegeld besteden dan in 2012 en 2013”, zegt zij op de website. Zo moet je bij Zwitserleven, voor een Bijenkorf-cadeaubon ter waarde van 25 euro, minstens 1500 euro inleggen en krijg je van ASN Bank de Groene Vakantiegids 2014 bij een storting van 500 euro of meer. Waarschijnlijk haalt het mensen niet over om hun vakantiegeld op de spaarrekening te zetten, denkt Koop. “Het is vooral een leuk cadeautje als je al van plan was om te sparen.”

Aflossing schulden
Naast aan vakantie en sparen besteedt een vijfde van de Nederlanders zijn geld aan kostenposten in en om het huis. Dit betreft niet alleen klussen, maar ook bijvoorbeeld het aflossen van de hypotheek. Daarnaast volgt maar 16 procent het advies van het Nibud op om met vakantiegeld schulden af te lossen.