Door

Pensioenfondsen voor zzp’ers komen eraan

mhGsY44Zzp’ers kunnen vanaf begin 2015 via een eigen pensioenregeling sparen voor hun oude dag. De betrokken partijen Zelfstandigen Bouw, Stichting ZZP Nederland, FNV Zelfstandigen en PZO-ZZP praten hierover met aan aantal pensioenuitvoerders. Daarnaast maakt een ander pensioenfonds voor zzp’ers, BrightNL, vorderingen.

Binnen een aantal weken brengen de zzp-belangenbehartigers naar buiten welke partij de nieuwe zzp-pensioenregeling gaat uitvoeren. Ze willen de administratie- en beleggingskosten zo laag mogelijk houden om de prijs voor zzp’ers laag te houden. “Het moet voor iedere zzp’er zeer aantrekkelijk zijn om zelfs bij een geringe pensioeninleg in het fonds te stappen”, stellen de zzp-organisaties.

Geen vast bedrag
De zzp’ers moeten van het nieuwe fonds de vrijheid krijgen om zelf aan te geven hoeveel pensioengeld ze willen inleggen. “Een zzp’er bepaalt zelf of hij deelneemt. Hij hoeft ook geen vast bedrag in te leggen. Zijn inkomsten kunnen immers ook van jaar tot jaar verschillen”, aldus de samenwerkende partijen. Daarnaast kunnen deelnemers bepalen of ze een pensioenuitkering voor tien, vijftien of twintig jaar willen. Ook kunnen ze bij langdurige arbeidsongeschiktheid een deel van het opgebouwde pensioenbedrag gebruiken.

De belangenbehartigers voor zzp’ers bereikten begin dit jaar met het kabinet overeenstemming over een collectieve pensioenregeling voor zzp’ers. Daarna mochten ze het plan verder uitwerken.

Tweede initiatief
Tegelijkertijd loopt er ook een ander initiatief. Afgelopen week werd bekend dat BrightNL via crowdfunding 300.000 euro heeft opgehaald voor een pensioenfonds. BrightNL is opgericht door een aantal zelfstandigen met het doel zzp’ers nog in 2014 de mogelijkheid te bieden een pensioen op te bouwen. Verleent de Autoriteit Financiële Markten een vergunning dan kan dit fonds voor zelfstandigen in oktober starten.

Bron: NUzakelijk