Door

Hogere dekkingsgraad pensioenfondsen

opbouwen pensioenDe gemiddelde dekkingsgraad van de Nederlandse pensioenfondsen stond eind augustus 2014 op 112%. Daarmee steeg de dekkingsgraad in augustus met ongeveer een procentpunt. Toch is er op termijn kans op een dekkingstekort. Dit meldt adviesbureau Aon Hewitt.

Volgens Aon Hewitt is de dekkingsgraad slechts 107% volgens de nieuwe rekenregels voor pensioenfondsen, die vanaf 1 januari 2015 gelden. Daarmee zitten pensioenfondsen dicht bij een situatie van dekkingstekort.

Rentedaling
In augustus daalde de marktrente verder. Dit had per saldo een positief effect op de gemiddelde dekkingsgraad. “Onder de nieuwe rekenregels leidt deze rentedaling echter op termijn tot een daling van de dekkingsgraad”, aldus Frank Driessen van de afdeling Retirement & Financial Management van Aon Hewitt.

Stijging waarde verplichtingen
De waarde van de verplichtingen van pensioenfondsen steeg volgens Aon Hewitt in augustus met ongeveer 2,8%. Dat kwam door de rentedaling. Een stijging van de waarde van verplichtingen heeft een negatief effect op de dekkingsgraad.

Gestegen vermogen
Het gemiddelde vermogen van de Nederlandse pensioenfondsen nam volgens Aon Hewitt ook toe in augustus. Het totale vermogen steeg per saldo met 4,6%. Deze stijging kwam door positieve rendementen op obligaties, aandelen en vastgoed. Een toename van het vermogen heeft een positief effect op de dekkingsgraad.

Bron: Aon Hewitt