Door

Lenen zonder bank wordt steeds populairder

crowdfundingEen toenemend aantal mensen leent grote geldbedragen bij familie, vrienden of onbekenden. Er zijn nog geen officiële cijfers, maar onder meer de Autoriteit Financiële Markten (AFM) constateert dat banken vaker worden gepasseerd. Notarissen bevestigen dit beeld.

Een van de oorzaken is de opkomst van crowdfunding. Op sites zoals Geldvoorelkaar.nl kunnen particulieren aan een wildvreemde geld lenen. Dit gebeurt op basis van vertrouwen. Degene die leent, betaalt op Geldvoorelkaar.nl een rente tussen de 3,8 en 12 procent. Geldvoorelkaar.nl heeft al voor 35 miljoen euro aan leningen opgehaald.

Waarschuwingen
De Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) waarschuwt voor het geld uitlenen zonder tussenkomst van een notaris. De schuldeiser heeft zo geen zekerheid. Het is volgens de KNB beter om afspraken wel te laten vastleggen.

De AFM noemt het uitlenen zonder bank een goede ontwikkeling, maar waarschuwt eveneens voor de risico’s. “Sites screenen hun leners wel, maar dat gaat nooit zo professioneel als bij een bank”, aldus een woordvoerder. “Het gaat wel om mensen die bij de bank geen lening kunnen krijgen. Dat heeft meestal een reden. Het is belangrijk dat mensen dat beseffen.”

20.000 euro in een kwartier
Voor Marcel Benschop was crowdfunding een uitkomst. Van de bank kregen Benschop en zijn partner geen hypotheek, maar op internet dienden zich binnen een kwartier 31 particuliere investeerders aan. Dat leverde 20.000 euro op.

Bron: NOS