Door

Nederlandse arbeidsmarkt doet het goed

arbeidsmarktDe Nederlandse arbeidsmarkt biedt relatief veel banen met een goed inkomen en veel zekerheid. Dat blijkt uit een studie die de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) op 3 september presenteerde.

De OESO zette de kwaliteit van de arbeidsmarkt in 32 geïndustrialiseerde landen op een rij. De organisatie concludeert dat alleen werknemers in Noorwegen en Zwitserland meer zekerheid hebben dan in Nederland. Wat de kwaliteit van het inkomen betreft, staat Nederland op de zesde plaats.

Een van de beste arbeidsmarkten
Algemeen gezien hoort Nederland volgens de OESO met Australië, Denemarken, Duitsland, Finland, Ierland, Luxemburg, Noorwegen, Zweden en Zwitserland bij de landen met de beste arbeidsmarkt. Onder meer Frankrijk, België, de Verenigde Staten en Groot-Brittannië scoren gemiddeld. Spanje en Griekenland horen bij de slechtst scorende landen.

Kwaliteit
De kwaliteit van banen moet internationaal worden verbeterd voor verder economisch herstel, stelt de OESO. Zo moet het verschil tussen de arbeidsbescherming voor mensen met een vast en een tijdelijk contract worden verkleind. Verder moeten de lage inkomens beter worden beschermd en is er veel aandacht nodig voor steun voor langdurig werklozen.

Geringe daling
De OESO verwacht dat de werkloosheid tot en met volgend jaar slechts heel langzaam zal dalen. Voor Nederland voorziet ze daarbij eveneens een geringe afname in 2015. Deze voorspelling past bij de prognoses van het Centraal Planbureau (CPB).

Bron: ANP