Door

Nederland heeft tekort aan vakmensen

Europa concurrentiepositieWil Nederland zijn concurrentiepositie niet verliezen, dan moeten er meer vakmensen komen. Met name in technische en verwante beroepen is er een tekort aan vakspecialisten. De Europese Commissie stelde dat donderdag 11 september in haar nieuwe jaarlijkse rapport over het concurrentievermogen van Nederland en de andere EU-lidstaten.

Verder is het volgens Brussel nodig dat het midden- en kleinbedrijf weer makkelijker kan lenen om te investeren. Dit zal waarschijnlijk verbeteren naarmate het economische herstel doorzet, schat de commissie in.

Kopgroep
Nederland behoort met Duitsland, Denemarken en Ierland tot de kopgroep van de 28 EU-landen. Maar het wordt “een uitdaging om de concurrentiepositie van Nederland in de toekomst te handhaven en te verbeteren”, stelt de commissie.

Tweede groep lidstaten
Een veel groter aantal lidstaten heeft een sterke industriële concurrentiepositie, maar ziet die positie niet verbeteren of zelfs verslechteren. Het gaat om België, het Verenigd Koninkrijk, Oostenrijk, Frankrijk, Italië, Luxemburg, Zweden en Finland. Nog meer dan de vier koplopers moeten die landen volgens de commissie onder andere meer investeren in innovatie.

Financieringsmogelijkheden
EU-landen moeten verder meer doen om financieringsmogelijkheden voor het midden- en kleinbedrijf en jonge bedrijven te verbeteren. Daarnaast moeten overheden efficiënter worden, zodat de contacten met de overheid voor bedrijven goedkoper worden. De Europese Commissie meent dat tijdrovende en kostbare belastingregels, corruptie en inefficiënte rechtstelsels zeer schadelijk zijn voor de groei van bedrijven.

Bescheiden groei of daling
De commissie ziet nog twee groepen lidstaten. Het concurrentievermogen van Estland, Litouwen, Spanje, Letland, Tsjechië, Hongarije, Polen, Portugal, Roemenië, Slowakije en Griekenland is bescheiden, maar groeit wel. In Slovenië, Bulgarije, Kroatië, Malta en Cyprus daalt of stagneert de toch al bescheiden positie.

Bronnen: ANP/Novum, NU.nl