Door

Hoe werk je zo gezond mogelijk tijdens een hittegolf?

Een paar jaar terug zeiden we bij een hittegolf als de huidige nog dat het on-Nederlands warm was. Tegenwoordig kijken we niet meer op van temperaturen van boven de 30 graden in de zomer. De periodes met deze temperaturen worden wel steeds langer. Dat betekent dat je steeds meer moet letten op je gezondheid, zeker als je gewoon aan het werk moet als het bloedheet is. Op welke manieren werk je zo gezond mogelijk door tijdens een hittegolf ?

Pauzeer tijdig en goed

Zeker nu veel mensen nog steeds thuis moeten werken vanwege de coronacrisis is het belangrijk om je werk goed af te stemmen op de hitte. Een eerste tip is om tijdig pauzes te nemen. Juist bij thuiswerken vergeten mensen nog wel eens om zo’n pauze te nemen. Ontspan je daarom na ieder uur werk even buiten in de schaduw of op een koele plek in je huis. Je kunt ook tussen de bedrijven door een frisse douche nemen. Dat kikkert op, waarna je weer met nieuwe energie aan de slag kunt.

Werk buiten

Je kunt er voor kiezen om helemaal buiten te werken. Doe dat wel op een plek uit de zon, waar je niet teveel wordt afgeleid. Let er daarnaast op dat je je werk goed kunt doen als je een laptop gebruikt. Neem bijvoorbeeld een oplader op zonne-energie mee en een beeldschermfilter dat voorkomt dat de zon op je scherm reflecteert.

Houd het licht

Ga niet te zwaar tafelen. Je lichaam heeft veel werk aan een stevige maaltijd en dat kan voor een behoorlijke dip zorgen bij tropische temperaturen. Kies dus voor lichte maaltijden. Ook je werk kan je beter niet te zwaar vallen. Kies als het mogelijk is voor klussen die niet teveel concentratie en regelwerk vragen.

Pas je werktijden aan

Werk met een tropenrooster tijdens een hittegolf. Je kunt bijvoorbeeld werken van zeven tot elf en van zes uur ’s avonds tot tien uur. Op de heetste uren kan je dan ontspannen of een siësta houden. Maak eventueel ook minder uren, bijvoorbeeld zes in plaats van acht. Ben je een ochtendmens dan is het een optie om nog vroeger dan je normaal al doet te beginnen met werken, bijvoorbeeld om zes uur ’s ochtends. Dan kun je tegen de middag al klaar zijn met je werkdag. Heb je een werkgever dan doe je er goed aan om te overleggen over je aangepaste werktijden.

Koel af

Zorg dat je een goede tafelventilator op je bureau hebt staan tijdens te werk. Een mobiele airco is ook een optie, maar die maakt vaak erg veel herrie en vreet energie. Je kunt dan beter een vaste airco laten installeren. Die is energiezuiniger en werkt effectiever. Werk je voor een baas dan is deze niet verplicht om je airco of ventilatie thuis te bekostigen. Is het echt te warm in je huis en is het buiten ook niet vol te houden dan kan je kijken of je op je kantoor kunt werken. Ben je zzp’er dan kun je kijken of je ergens een koelere werkplek kunt vinden of huren.

Drink genoeg

Het is verder belangrijk om genoeg koel water te drinken. Bij hoge temperaturen merk je vaak niet eens hoeveel vocht je verliest. Als je dat niet opvangt, kan dat slecht zijn voor je gezondheid en bovendien raak je eerder in een dip.

Neem een goede zonwering en zet apparaten uit

Een goede zonwering is ook belangrijk om je thuiswerkplek enigszins koel te houden. Daarbij is een buitenzonwering (zonnescherm) effectiever dan alleen binnenzonwering. Zet daarnaast lampen en andere warmteproducerende apparaten zoveel mogelijk uit als je werkt.

Bescherm jezelf tijdens werk in de buitenlucht

Moet je in de buitenlucht werken dan is het belangrijk om voor voldoende bescherming tegen de zon te zorgen. Smeer je om de twee uur in met anti-zonnebrandmiddel van minimaal factor 20. Doe dat vaker als je veel zweet. Draag daarnaast een pet of helm die ook je nek bedekt en draag kleding die beschermt tegen uv-straling. Zorg verder voor bescherming tegen de zon in de vorm van een parasol of overkapping. Drink voldoende water of sportdrank en zorg dat je genoeg zout binnenkrijgt. Pas tot slot bij buitenwerk je werkplanning zo aan dat je de zon tussen 12.00 en 15.00 vermijdt.

Bronnen: Arboportaal, FNV, ZZP Servicedesk