Door

Zes tips om zo efficiënt mogelijk thuis te werken

thuis werken coronacrisis

Monteurs, dokters of kinderdagverblijfleidsters kunnen natuurlijk niet thuiswerken. Zeker tijdens de coronacrisis zijn mensen in onder andere de zorg en het onderwijs harder nodig dan ooit. Een groot deel van werkend Nederland kan gelukkig deze weken wel thuiswerken. Naast je laptop en een gezonde dosis discipline heb je niet meer nodig. En het heeft ook wel wat voordelen: meer concentratie want je wordt niet afgeleid door collega’s, geen files en je kunt je eigen tijd indelen. Maar thuis lonkt misschien wel de tuin of dat ene huishoudelijke klusje. Zes tips om zo efficiënt mogelijk thuis te werken en het optimale uit deze moeilijke periode te halen.

Werksfeer

1. Kleed jezelf aan. De weg van je bed naar je laptop is enorm kort als je thuiswerkt. De verleiding om in je pyjama achter je laptop te kruipen is groot. Maar onthoud: als je jezelf aankleedt, dan verkeer je in de werksfeer in plaats van een chillsfeer. En voor thuiswerkers die liever gewoon in joggingpak blijven: trek dan in ieder geval je schoenen aan. Ga ook gewoon aan een bureau of eettafel zitten en lig niet op de bank of bed.

Plannen

2. Maak een planning. Stel aan het begin van de dag realistische doelen. Noteer ze op je to-do-lijst en streep af als je een taak hebt afgerond. Dat geeft een voldaan gevoel! Dat geldt trouwens ook gewoon voor een normale werkdag op kantoor, maar bij thuiswerken helpt een to-do-lijst ook goed bij het afronden van je werk. Je kan dan moeite hebben om de dag af te sluiten en zo blijf je ongemerkt tot laat doorwerken. To-do’s af? Computer uit!

Pauzes

3. Plan pauzes. Een veelgehoorde valkuil voor thuiswerken is de alom aanwezige afleiding. Maar heb je thuis echt meer afleiding dan op je werk? Ook daar loop je weleens heen en weer naar het koffieapparaat of je collega’s voor een praatje. Plan thuis twee tot drie korte pauzes voor afleiding in. Reserveer tien minuten voor bijvoorbeeld een huishoudelijke taak en zorg dat je je houdt aan tijd die je plant voor het ophangen van je was of het uitruimen van de vaatwasser. Daarna kun je weer met frisse moed verder!

Productiviteit

4. Kies blokken productiviteit. Natuurlijk ben je altijd bereikbaar, maar zet gedurende enkele blokken van productiviteit je notificaties van e-mail en whatsapp uit. Hiermee zorg je ervoor dat je lekker in de flow blijft werken en je je concentratie kan vasthouden.

Digitale toegang

5. Zorg dat je bij alle documenten kan. Het creëren van een fijne werkplek thuis is noodzakelijk om goed te kunnen werken. Denk aan een bureaustoel, maar ook aan de toegang tot documenten. Check voordat je thuiswerkt de VPN- of cloudverbinding.

Goede afspraken

6. Maak heldere afspraken met je gezin of huisgenoten. Grote kans dat je huisgenoten ook thuis zijn. Iedereen die thuis kan werken wordt immers geadviseerd om dat te doen, en ook de scholen en kinderdagverblijven zijn dicht. Het kan helpen om afspraken te maken, zodat je zo ongestoord mogelijk kunt werken.

Bron: Monsterboard