Door

Stijgt je zorgpremie in 2021?

Uitgelekte informatie over Prinsjesdag lijkt erop te wijzen dat de door de rijksoverheid vastgestelde nominale premie voor de basiszorgverzekering in 2021 met ruim 5 euro per maand stijgt. Wat dat voor de portemonnee van jou als zorgverzekerde betekent hangt af van hoe de zorgverzekeraars deze hogere nominale zorgpremie in hun eigen zorgpremies verwerken.

Sinds de coronacrisis is er flink gespeculeerd over de stijging van de zorgpremie in 2021 vanwege de extra medische kosten door die crisis. Het uitlekken van de nieuwe nominale zorgpremie lijkt een eerste indruk te geven.

zorgpremie basiszorgverzekering

Premiestijgingen

Bij die nominale premie gaat het om een indicatie van het bedrag dat zorgverzekeraars, volgens  berekeningen van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), minimaal moeten rekenen om de verwachte zorgkosten te kunnen dekken. Uiteindelijk bepaalt iedere zorgverzekeraar echter zelf voor welke premie hij de basiszorgverzekering aanbiedt. Dat bedrag verschilt meestal van de nominale premie. De afgelopen jaren beperkten veel zorgverzekeraars premiestijgingen door het inzetten van hun overtollige (bovenwettelijke) financiële reserves. De verzekeraars moeten uiterlijk 12 november hun zorgpremies voor 2021 bekend maken. Vervolgens heb je als zorgverzekerde dan nog ruim zes weken de tijd om te kiezen welke zorgverzekering het beste bij je past.

Inhoud basiszorgverzekering

Verschillende factoren beïnvloeden de kosten van zorgverzekeraars. Deels liggen die buiten hun bereik. De rijksoverheid bepaalt bijvoorbeeld de inhoud van de basiszorgverzekering. Dat is ook de reden dat de nominale zorgpremie in 2021 stijgt. Daarnaast heeft die overheid aangegeven dat het eigen risico in elk geval in 2021 nog bevroren blijft. De zorgverzekeraars kunnen kiezen voor verhoging van hun zorgpremies. Dat brengt geld op, maar kan een negatieve invloed hebben op hun concurrentiepositie. Vandaar dat zorgverzekeraars de laatste jaren ook vaak besluiten om hun eigen reserves in te zetten voor het beperken van premieverhogingen. Ze hebben wel grip op de inhoud van de aanvullende zorgverzekeringen die ze aanbieden. De zorgverzekeraars kunnen daarmee premiestijgingen deels dempen door het beperken van aanvullende dekkingen.

Zorgverzekering goed bekijken

“De nominale premie is de afgelopen jaren een indicatie geweest van wat verzekeraars echt gaan rekenen. Soms is de echte gemiddelde zorgpremie boven de nominale premie, soms eronder. Daarmee zal de ene verzekeraar uiteindelijk een hogere premie rekenen dan de andere waardoor de premieverschillen steeds verder uiteenlopen. Dat kan ook gelden voor de dekkingen in de aanvullende verzekeringen. Dat betekent dat elke consument groot belang heeft om zijn zorgverzekering nog eens goed onder de loep te nemen”, stelt Bas Knopperts van Independer.

Bron: Independer