Door

Wat houden de nieuwe coronamaatregelen in?

Vanwege de snel oplopende coronabesmettingen kwam het kabinet gisteravond met nieuwe coronamaatregelen om COVID-19 de baas te worden. Premie Rutte had het hierbij over een gedeeltelijke lockdown. In combinatie daarmee presenteerde het kabinet een nieuw systeem met routekaarten.

Het kabinet beperkt het aantal contactmomenten en reisbewegingen om zo het risico op besmettingen te beperken. Ook kondigde het kabinet aan strenger te gaan handhaven. Verder kwam het kabinet met een routekaart met vier risiconiveaus. Hierdoor moet voor iedereen duidelijk zijn welke coronamaatregelen wanneer nodig zijn. Niet-medische mondkapjes worden verplicht en het kabinet wil strenger handhaven. Wat betekenen de nieuwe maatregelen om het coronavirus in te dammen nu voor je werk of onderneming?

nieuwe coronamaatregelen 13 oktober coronacrisis lockdown

Minder personen bij elkaar

Het maximum aantal personen in binnenruimtes gaat weer terug naar 30. Binnen (niet in de thuissituatie) en buiten mag een (samenscholende) groep uit maximaal vier personen van verschillende huishoudens bestaan. Thuis mag je dagelijks maximaal drie mensen ontvangen.

Zoveel mogelijk thuiswerken en zo weinig mogelijk reizen

Het kabinet adviseert dringend om thuis te werken, behalve als het echt niet anders kan. Ook voor reizen geldt een dringende advies om het zo veel mogelijk te beperken. Bij reizen naar het buitenland moet de reiziger de reisadviezen van het Ministerie van Buitenlandse Zaken aanhouden.

Mondkapjesplicht

Er komt een plicht op niet-medische mondkapjes in alle openbare binnenruimtes. Dat moet nog wel wettelijk worden geregeld. Voor nu geldt een dringend advies aan iedereen vanaf 13 jaar om een niet-medisch mondkapje te dragen in openbare binnenruimtes. Dat is voor het OV al een tijd verplicht. Verder moet iedereen in het voortgezet onderwijs (VO), MBO en hoger onderwijs (HO) een niet-medisch mondkapje buiten de les dragen.

Sluiting restaurants en café’s

Het is niet anders, maar alle eet- en drinkgelegenheden gaan voorlopig dicht. Afhalen blijft wel mogelijk. Uitzonderingen gelden voor: hotels wat hotelgasten betreft, uitvaartcentra en luchthavens voorbij de security check. Locaties met een gecombineerde functie moeten hun horecagedeelte sluiten.

Geen koopavonden

De detailhandel moet uiterlijk om 20:00 uur sluiten. Daarbij zijn koopavonden niet meer toegestaan. Levensmiddelenzaken zoals supermarkten mogen wel na 20:00 openblijven. Tussen 20:00 uur – 07:00 uur mogen winkels geen alcohol meer verkopen of bezorgen. De overheid wil de afspraken voor de detailhandel strikt aanhouden en handhaven. Ze kan locaties (deels) sluiten als het te druk wordt of een winkel de basisregels niet naleeft.

Verbod op evenementen

De meeste evenementen mogen voorlopig niet plaatsvinden. Uitzonderingen zijn markten voor levensmiddelen, beurzen en congressen, bioscopen en theaters, wedstrijden en betogingen en samenkomsten en vergaderingen zoals bedoeld in de wet openbare manifestaties. Op beurzen en congressen is ook het maximum van 30 personen per ruimte van toepassing. Bijeenkomsten moeten plaatsvinden met reservering en vaste zitplaats.

Musea en bibliotheken

Zogeheten doorstroomlocaties zoals monumenten, bibliotheken en musea mogen bezoek alleen toestaan op basis van een reservering per tijdvak. Musea en bibliotheken mogen ook maximaal 30 personen per ruimte ontvangen, als daarbij voldoende afstand mogelijk is.

Minder sporten

Sporters vanaf 18 jaar mogen alleen nog sporten op 1,5 meter afstand. Ook kan dat alleen nog individueel of in teamverband met maximaal vier personen. Wedstrijden in de amateursport mogen voorlopig niet meer plaatsvinden. Sportclubs moeten de sportkantines, douches en kleedkamers sluiten. Kinderen tot 18 jaar mogen in teamverband sporten en deelnemen aan onderlinge wedstrijden van teams van de eigen club. Verder blijven sportscholen (en andere binnensportlocaties) open met een maximum van 30 personen en het aanhouden van de 1,5 meter. Ook daar gaan de kleedkamers, douches en kantines dicht. Bij alle sporten zijn geen toeschouwers toegestaan.

Vervolgafspraak op 27 oktober

De nieuwe coronamaatregelen gelden vanaf woensdag 14 oktober 22:00 uur. Het kabinet besluit op 27 oktober hoe het verder moet. Het terugdraaien van de aangescherpte coronamaatregelen gebeurt pas bij voldoende bewijs voor een afname van het aantal besmettingen en de druk op de reguliere zorg. Blijven er meer coronabesmettingen komen dan kan er ook een complete lockdown komen. De huidige steunmaatregelen voor ondernemers en werkgevers blijven gelden. Het kabinet gaf tijdens de persconferentie op 13 oktober aan rekening te willen houden met getroffen sectoren. Voorlopig komen er echter nog geen extra financiële regelingen voor de horeca- of evenementensector.

Bron: Rijksoverheid.nl