Door

Wat kan je doen als je schulden hebt?

Volgens het Nibud zullen in 2021 steeds meer mensen door de coronacrisis problemen krijgen om hun rekeningen te betalen. Wat kan jij doen als je in financieel zwaar weer terecht komt en je schulden moet aflossen?

schulden financiële problemen schuldhulpverlening

Life-events, zoals echtscheidingen, ernstige ziekte of baanverlies vergroten vaak de kans op financiële problemen. Dat is geen reden om bij de pakken neer te gaan zitten, want er is veel hulp bij schulden beschikbaar.

Tools en organisaties

Zo zijn er digitale tools die je verder kunnen helpen. Voorbeelden zijn de Geldfit Test, de financiële signaallijst Mesis of de TipTrack app van AWVN. Daarnaast hebben het Nibud en de NVVK (Nederlandse Vereniging voor Volkskrediet) de site Zelfjeschuldenregelen.nl opgezet voor mensen met een beginnende schuldenproblematiek. Ook kan je ondersteuning krijgen vanuit organisaties zoals SchuldHulpMaatje, Humanitas, Landelijk Stimuleringsnetwerk Thuisadministratie (LSTA), Kandoor en fiKks.

Gemeente en schuldhulpverlening

Als je schulden te groot zijn geworden, kan je ook direct naar je gemeente stappen. Die kan aangeven bij welke organisatie je het beste terechtkunt voort schuldhulpverlening. Denk bijvoorbeeld aan het maatschappelijk werk, de afdeling schuldhulpverlening van de gemeente, wijk- of buurtteams, een kredietbank, juridisch loket of sociaal raadslieden.

Werkgever en geldproblemen

Heb je een werkgever dan doe je er goed aan die tijdig te informeren over je financiële problemen. Schaam je niet en bespreek geldproblemen tijdig op je werk. Volgens onderzoek van het Nibud wil 80 procent van de werkgevers werknemers met geldproblemen graag helpen. Zowel de werkgever als jij schieten er niets mee op als jij vanwege financiële zorgen je werk niet meer goed kunt doen.

Ondernemers en zzp’ers met schulden

Heb je als ondernemer financiële problemen dan kun je hulp vragen bij je gemeente. Verder kan je zelf proberen regelingen te treffen met schuldeisers. Daarnaast bestaat er speciale schuldhulpverlening voor ondernemers. Vanwege de coronacrisis heeft de overheid financiële regelingen ingesteld om ondernemers en zzp’ers te ondersteunen.