Door

Hoe blijf je tijdens de coronacrisis voldoende geld verdienen?

In deze moeilijke coronacrisis raken veel mensen hun werk (tijdelijk) kwijt. Tegelijk zijn er ook branches waar het nu topdruk is met veel behoefte aan personeel. Je hoeft dus niet zonder inkomsten te blijven zitten. Welke mogelijkheden heb je?

distributiecentra en fabrieken

Een recente inventarisatie van het UWV laat zien dat er momenteel veel behoefte is aan personeel in ziekenhuizen, waar werknemers van andere afdelingen bijspringen op de ic’s. Daarnaast is er in de land- en tuinbouw veel vraag naar mensen, om te voorkomen dat de aankomende oogsten in gevaar komen. Verder is er een groeiende vraag naar pakketbezorgers en postbezorgers, vanwege de toename van het online shoppen. Ook in distributiecentra is het hierdoor drukker geworden. Er is volgens het UWV ook extra drukte in sommige klantcontactcentra en op ict-helpdesks.

Weinig of geen werk

Het UWV heeft ook de sectoren op een rij gezet waar nu weinig of geen werk is. Zo liggen sectoren zoals de horeca, evenementenbranche, kappers en wellnesscentra door de maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan tijdelijk helemaal stil. Voor andere sectoren zoals de kledingwinkels, bouw, vakantieparken, reisbranche en delen van de industrie is het erg lastig om open te blijven of door te werken. Dit heeft volgens de uitkeringsinstantie te maken met vraaguitval, omdat de regels voor sociale afstand  het lastig maken om door te gaan of omdat er minder toelevering van materialen uit het buitenland is.

Werken in de zorg

Een eerste optie om werk te vinden, is dus de zorg en met name de ziekenhuizen. Overigens komt dat niet alleen door de coronacrisis. De zorgsector heeft al veel langer met grote personeelstekorten te kampen. Heb je een achtergrond in de zorg en zit je zonder werk dan ligt het voor de hand om (tijdelijk) in de zorg te gaan werken. Het ligt wat moeilijker als je geen zorgervaring en/of -opleiding hebt. Dan is een gerichte opleiding nodig. De zorgsector biedt hiervoor zelf ook mogelijkheden aan, eventueel in de vorm van een combinatie van een opleiding en een stage.

Land- en tuinbouw

Vind je het niet erg om met je handen te werken en in het groen te staan dan is de land- en tuinbouw ook zeker een optie. Je hoeft hier geen uitgebreide opleiding te volgen, dus je kunt direct aan de slag.

Pakketbezorging en distributiecentra

Als je graag autorijdt en op pad bent dan is het koerierswerk ook een goede optie. Je moet op de hoogte zijn van de voorschriften die bij dit werk horen, maar dan kan je ook direct aan de slag. Datzelfde geldt voor het werk in een distributiecentrum. Denk dan aan het verwerken en sorteren van pakjes en post.

Callcenterwerk

Tot slot meldt het UWV dat er meer drukte is in klantcontactcentra en op ict-helpdesks. Heb je ervaring met callcenterwerk of lijkt het je leuk werk om te doen dan is dit ook een goede mogelijkheid om geld te verdienen.

Webshop starten of vuilnis ophalen

Natuurlijk zijn er nog wel meer mogelijkheden om je boterham te verdienen. Denk bijvoorbeeld aan het starten van een webshop. Vanwege de social distancing en veel gesloten winkels doen deze shops momenteel goede zaken. Heb je commercieel talent en digitale ervaring dan is dit dus zeker een optie. Een andere mogelijkheid is het werken in een fabriek die medische producten of medicijnen maakt. Zo zijn er in Nederland diverse initiatieven gestart om op grote schaal mondmaskers te produceren. Deze goederen moeten ook weer gesorteerd en verspreid worden, dus ook de magazijnen van deze fabrieken bieden het nodige werk. Tot slot hebben veel vuilnisophaaldiensten het deze periode extra druk. Haal je je neus hier niet voor op, dan is dit dus ook een manier om aan voldoende inkomsten te komen. Bovendien doe je hier ook nog eens maatschappelijk nuttig werk mee.

Meer opties? Geef ze aan ons door!

Heb jij nou zelf een goed idee om in deze tijd geld te verdienen? Geef dat dan aan ons door. We vullen dit artikel dan aan met de beste mogelijkheden.