Door

UWV krijgt ruim 81.000 aanvragen voor NOW 3

Ruim 81.000 werkgevers hebben uiteindelijk een aanvraag ingediend bij het UWV voor de derde periode van de tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW). Daarvan kwamen er ruim 23.000 binnen na de lockdown van 15 december. Het loket sloot afgelopen middernacht.
NOW 3 coronacrisis

Het aantal aanvragen voor de NOW 3 is daarmee hoger dan in de tweede periode NOW toen het UWV ruim 65.000 aanvragen ontving. De eerste periode NOW van de coronacrisis was goed voor bijna 149.000 aanvragen.

Lockdown

Werkgevers konden aanvankelijk van 16 november tot en met 13 december een aanvraag indienen voor NOW 3. Na de aankondiging van de lockdown door premier Rutte heropende het UWV het loket op 15 december .

Al 1,3 miljard euro voor NOW 3

Van de ingediende aanvragen zijn er inmiddels ruim 62.000 toegekend. Aan deze werkgevers, die samen 1,1 miljoen mensen in dienst hebben, heeft het UWV de eerste termijn van het voorschot overgemaakt. Een deel heeft ook al de tweede termijn ontvangen. Het UWV betaalt het voorschot in drie termijnen. In totaal heeft het UWV tot nu toe 1,3 miljard euro aan voorschotten overgemaakt voor NOW 3. Het opgegeven verwachte omzetverlies is gemiddeld 53 procent. Zo’n 3300 aanvragen heeft het UWV afgewezen, omdat ze niet aan de voorwaarden voldeden. De overige aanvragen zijn nog in behandeling. Als alle aanvragen zijn verwerkt, publiceert het UWV weer een factsheet met informatie over de toekenningen per sector, arbeidsmarktregio en bedrijfsomvang.

Loket aanvraag NOW 4 open vanaf half februari

Het UWV bereidt zich nu voor op de vierde aanvraagperiode NOW die een tegemoetkoming biedt voor de loonkosten in de maanden januari, februari en maart 2021. Het vergoedingspercentage gaat niet omlaag, maar blijft maximaal 80 procent van de loonkosten. Dat maakte het kabinet onlangs bekend. Ook de overige voorwaarden blijven hetzelfde als tijdens NOW 3. Werkgevers kunnen naar verwachting vanaf 15 februari een aanvraag indienen voor NOW 4.

Bron: UWV