Door

Kwart minder tandartsbezoeken sinds corona

Bijna een vierde (24 procent) van de Nederlanders zegt sinds de corona-uitbraak niet meer bij de tandarts te zijn geweest. Verder zegt 10 procent dat dit ook geldt voor hun kinderen. Zo blijkt uit onderzoek van Independer, uitgevoerd door onafhankelijk veldwerkbureau Panel Inzicht. Maar liefst 37 procent van de ‘tandartsmijders’ zegt dat dit een merkbaar slechte invloed heeft op hun eigen gebit, en op dat van hun kinderen.

tandartsverzekering tandarts corona

Angst voor coronabesmetting

De coronacrisis lijkt een zware tol te eisen op de gebitten van veel Nederlanders omdat een groot deel van hen de tandarts mijdt. Met name onder jonge mensen, tussen 18 en 34 jaar, zit de angst voor een coronabesmetting er flink in. In deze leeftijd zegt 21 procent pas weer naar de tandarts te gaan nadat we zijn ingeënt tegen corona. Nog eens 17 procent van deze leeftijdsgroep zegt dat ook hun kinderen sinds de uitbraak niet meer bij de tandarts zijn geweest, en pas weer gaan nadat we gevaccineerd zijn. Maar liefst 47 procent van de ondervraagden tussen 18 en 34 jaar zegt dat het mijden van de tandarts merkbare negatieve invloed heeft op hun tanden en kiezen, en op die van hun kinderen.

Hogere dekking tandartskosten bij mannen

Van de ondervraagden zegt 77 procent een aanvullende tandartsverzekering te hebben bij hun zorgverzekering. Bij de 18 tot 34-jarigen is dat zelfs 81 procent. Opvallend is dat mannen gemiddeld een hogere dekking kiezen dan vrouwen. Zo kiest 26 procent van de mannen met een tandartsverzekering voor de laagste dekking van maximaal 250 euro. Bij vrouwen ligt dit op 37 procent. Mannen kiezen het vaakst (41 procent) voor een dekking van maximaal 500 euro. Vrouwen doen dit in 29 procent van de gevallen.

Besparen op tandartsverzekering

Bas Knopperts van Independer is geschrokken dat zoveel kinderen en volwassenen zo lang niet naar de tandarts gaan, en daar ook nog eens last van hebben. “Uiteraard is het belangrijk om je gebit gezond te houden. Maar goed gebitsonderhoud scheelt je ook geld. En niet alleen wat betreft behandelkosten. Mensen met een goed gebit – die weinig tandartskosten verwachten – kunnen ook overwegen om geen tandartsverzekering af te sluiten. Soms kun je geld besparen door tandartskosten zelf te betalen in plaats van premie te betalen. Twee keer per jaar een consult zelf betalen is veel goedkoper dan een aanvullende tandartsverzekering. Hiermee bespaar je tientallen euro’s.”

Bron: Independer