Door

Vier tips voor doorgroeien in je werk

Wil je meer uitdaging in jouw werk? Dan ben je toe aan een volgende stap in je loopbaan. Om hogerop te komen is het belangrijk dat je zelf in actie komt! Maar wat als je wilt doorgroeien op het werk, maar niet goed weet hoe je dit kunt realiseren? Maak dan gebruik van deze vier handige tips.

doorgroeien werk ambitie carrière loopbaan

Tip 1: Neem initiatief in je werkzaamheden

Initiatief tonen is van groot belang. Laat zien dat je nieuwe concepten bedenkt, verantwoordelijkheid durft te nemen en ‘out of the box’ kunt denken. Zo laat je zien dat je niet alleen passief jouw werktaken kunt uitvoeren, maar dat je meer in je mars hebt. Dit zal zeker de aandacht trekken bij leidinggevenden. Een proactieve houding en het durven nemen van initiatief vallen op. Dit kan reden zijn voor promotie of doorgroeimogelijkheden.

Tip 2: Maak je ambitie kenbaar!

Een ondernemende werkinstelling en initiatief tonen zijn van groot belang, maar het schiet niet op als je manager niet weet dat je eigenlijk meer wilt. Maak daarom je ambitie kenbaar voor het doorgroeien in je werk. Dit kan tijdens een beoordelingsgesprek, maar ook gewoon op de werkvloer.

Maak in zo’n gesprek duidelijk dat je meer in je mars hebt en ook meer zou kunnen betekenen voor je werkgever. Toon je ambities en onderbouw waarom je meer aan zou kunnen. Op deze manier onthoudt een manager of leidinggevende je capaciteiten. Hij of zij kan hier dan een beroep op doen bij het vrijkomen van een nieuwe (hogere) functie.

Tip 3: Laat jouw netwerk je helpen

Netwerken is cruciaal voor iedereen die hogerop wilt komen. Hoe geschikt je ook bent voor een functie, het hebben van de juiste contacten kan jou helpen om daadwerkelijk de juiste plek te bereiken. Onderhoud daarom je zakelijke relaties en toon ook hier jouw aspiraties. Via via kom je soms nog sneller aan een gewenste functie of baan.

Tip 4: Blijf je kennis vergroten

Wil je verder komen in je carrière? Blijf dan niet teren op je huidige kennis, maar blijf jezelf ontwikkelen en je cv aanvullen. Volg bijvoorbeeld een extra opleiding of training. Met het volgen van een verdiepende cursus maak je kenbaar dat je over de juiste vaardigheden beschikt en de wil en het doorzettingsvermogen hebt om verder te leren.

Ook laat je met een training zien dat je op de hoogte bent van recente ontwikkelingen, kennis en data. Dit kan je helpen om voor een hogere functie in aanmerking te komen of om juist een nieuwe weg in te slaan op je loopbaanpad. Let hierbij ook op de financieringsmogelijkheden. Soms kan je werkgever je opleiding betalen, maar er bestaan ook mogelijkheden wanneer je werkloos bent en toch door wilt leren.

Groei door in je functie

Beklim met deze bovenstaande tips sneller de carrièreladder en groei door in jouw functie en werk. Straal uit dat je ambitie, interesse, kennis en de juiste relaties hebt om hogerop te kunnen komen.

Dit gastartikel is geschreven door Mark van Hegelsom, manager opleidingen van Laudius.