Door

Interne controle organisaties baart accountants zorgen

De kwaliteit van de interne controle binnen organisaties staat onder druk. Zo laat het nieuwe rapport zien van IMA® (Institute of Management Accountants), ACCA (Association of Chartered Certified Accountants) en de Internal Audit Foundation (IIA, Institute of Internal Auditors). Uit het rapport blijkt dat de aanhoudende gevolgen van de coronacrisis, het turbulente economische klimaat, nieuwe regelgeving en technologische ontwikkelingen grote knelpunten opleveren voor de interne controleactiviteiten van mondiale en Nederlandse organisaties.

interne controle

Voor het rapport ‘Internal Control and the Transformation of Entities’ ondervroegen de drie beroepsorganisaties zo’n 2000 van hun wereldwijde leden om inzicht te krijgen in de toekomst van interne controle. Het huidige uitdagende ondernemersklimaat maakt het belangrijker dan ooit voor organisaties om effectieve interne controles te waarborgen. Dat gaat verder dan het naleven van wettelijke eisen. Interne controle helpt organisaties bij het opbouwen van vertrouwen en het consistent bereiken van strategische bedrijfsresultaten.

Uitdagingen voor interne controle

De respondenten in West-Europa zien een aantal uitdagingen, maar ook positieve ontwikkelingen voor interne controles, waar ook Nederlandse bedrijven mee te maken hebben:

  • 42% van de respondenten beschouwt het gebrek aan goed opgeleid personeel als het belangrijkste struikelblok voor het implementeren van interne controles;
  • 38% van de respondenten ervaart een gebrek aan technische kennis als een belangrijk obstakel voor het actualiseren van interne controleprocessen;
  • 44% van de respondenten stelt dat de toegenomen beschikbaarheid van gegevens de effectiviteit van de interne controle heeft verbeterd;
  • 25% van de respondenten meent dat hybride werken de effectiviteit van de interne controles heeft verbeterd.

Bekwame mensen werven

“Interne controle is nu en in de toekomst van steeds groter belang, zeker als de huidige turbulentie en volatiliteit aanhouden. Daarom is het essentieel dat organisaties bekwame mensen werven en behouden die ervoor kunnen zorgen dat interne controles wendbaar en klaar voor de toekomst zijn om bedrijfstransformatie en groei te ondersteunen”, zegt Alain Mulder, Senior Director Europe bij IMA.

Essentiële acties

Het rapport stelt een aantal essentiële acties voor om de effectiviteit van interne controles te verbeteren:

  • Erken de gevolgen van technologische ontwikkeling en dataverzameling voor interne controles.
  • Zoek naar kansen om technologie te omarmen door automatisering en voortdurende monitoring.
  • Neem niet-financiële elementen op in interne controle en accepteer dat medewerkers daarvoor nieuwe vaardigheden moeten ontwikkelen.
  • Ontwikkel de nodige vaardigheden, zowel op technisch als sociaal vlak, om interne controle te implementeren in veranderende organisaties.
  • Ontwikkel vaardigheden gericht op controle van de tweede en derde graad.

Bron: IMA