Door

Kwart bedrijven denkt volledig op afstand te blijven werken

De meeste bedrijven verwachten dat hun medewerkers in meer of mindere mate op afstand zullen blijven werken. Daarnaast zien ze als grootste uitdaging op HR-gebied het aantrekken en behouden van werknemers uit verschillende generaties. Zo laat onderzoek zien van Unit4, ERP-leverancier voor mensgerichte organisaties, onder 250 respondenten.

op afstand werken hybride thuiswerken
behouden werknemers

Bijna een vierde van de ondervraagde bedrijven (24%) is van plan om compleet op afstand te blijven werken. Het grootste deel (67%) gaat voor een hybride werkmodel en maar zes procent van de werknemers verwacht weer volledig op kantoor te werken. Wat het werken in tijden van de coronapandemie betreft, geeft 66 procent van de ondervraagden aan dat hun organisatie zich niet (voldoende) snel kan aanpassen als externe factoren, zoals COVID-19, de business beïnvloeden. Hierbij meent zes tiende (62%) van de werknemers dat de IT-infrastructuur een grote belemmering is voor het snel inspelen op verandering. Deze IT-infrastructuur is van vitaal belang voor thuiswerken.

Aantrekken en behouden van werknemers

Van werknemers en beleidmakers ziet 40 procent het aantrekken en behouden van werknemers uit verschillende generaties als dé HR-uitdaging van hun organisatie. Voor 39 procent is het ontbreken van gekwalificeerde kandidaten een grote uitdaging. Daarnaast vindt één op de drie (32%) dat er gewoonweg teveel concurrentie van andere bedrijven is voor het behouden en aantrekken van talent.

Competitieve arbeidsvoorwaarden

Voor het aantrekken en behouden van goede werknemers zorgt bijna de helft (47%) van de bedrijven voor competitieve arbeidsvoorwaarden, zoals een goed salaris, een betere werk-privébalans en bonussen. Daarnaast werkt 42 procent aan betere promotie- en groeikansen en biedt eenzelfde percentage flexibiliteit in de werklocatie en werkuren van zijn werknemers. Slechts één procent doet niets op het gebied van concurrerende arbeidsvoorwaarden. Werknemers zijn tevreden over de aanpak van werkgevers in het behouden en aantrekken van personeel. Maar liefst twee op de drie (67%) vindt dat zijn bedrijf het beter doet dan andere bedrijven.

Hybride werken

“HR-afdelingen lopen tegen verschillende problemen aan in deze hybride wereld”, licht Lode Maris, Regional President West-Europa bij Unit4, toe. “Zeker nu duidelijk is dat veel werknemers regelmatig thuis blijven werken, geeft dat andere uitdagingen dan we gewend zijn. De juiste IT-systemen zijn belangrijk om hybride werken mogelijk te maken, maar er moet bijvoorbeeld ook nagedacht worden over een nieuwe manier van leiderschap om iedereen betrokken te houden. Zeker met vijf generaties op de werkvloer met anderen behoeftes. Zorg dat je duidelijk hebt waar iedere generatie en werknemer gelukkig van wordt, of dit nu op kantoor is of vanuit huis.”

Bron: Unit 4