Door

Minder regels maken bouw eigen huis gemakkelijker

bouwen huisHet is gemakkelijker geworden om zelf je huis te bouwen of verbouwen. Vanaf 1 juli ben je aan minder regels gebonden. Dat geeft je meer ruimte om het weer met 21% btw belaste bouwwerk zelf te doen.

Wie voor 1 juli dit jaar nog van plan was een paar klusjesmannen in te huren voor het verbouwen of afbouwen van de woning, zal sinds deze zomer zeker overwegen of het niet slimmer is tóch zelf de gereedschapskist open te trekken. Want het tijdelijk lage btw-tarief van 6% op arbeidskosten in de bouw is weer verhoogd naar de normale 21%. Dat we tegenwoordig iets dieper in de buidel moeten tasten om vakmannen in te huren, is echter niet de enige reden. Sinds 1 juli is het namelijk ook makkelijker geworden om zelf ons eigen huis (af) te bouwen.

Hoe komt de minister erbij?
Weg met die betuttelende regeltjes die zelfbouw onnodig ingewikkeld maken! Zo besloot Minister Blok (Wonen) al in het Bouwbesluit 2012. Het schrappen hiervan moet het eenvoudiger gaan maken voor particulieren om zelf een nieuw huis te bouwen. Ten tijde van de Crisis- en herstelwet is deze wetswijziging al in drie gemeenten doorgevoerd. Met succes! Per 1 juli 2015 volgde de landelijke doorvoering. Het vervallen van deze eisen en beperkingen betekent natuurlijk meer vrijheid voor zelfbouwers!

Welke eisen vervallen er voor zelfbouw?
Wat er concreet gemakkelijker wordt aan zelfbouw? Sinds 1 juli dit jaar zijn er met name minder overbodige regels. Er worden minder eisen gesteld aan de formaten van kamers. Dit scheelt bij het ontwerp en de bouw van een eigen paleisje, maar ook bij de bouw van studentenwoningen.

Eigen huis
Voor ruimtes zoals het toilet en de badkamer gelden sinds de tweede helft van dit jaar geen eisen meer voor de afmetingen. En zeg nou zelf: wie wil er een toiletruimte die te klein is om knap op de eigen WC plaats te kunnen nemen? Volkomen logisch dus dat deze wettelijk verplichte minimale maten zijn vervallen.

Daarnaast mogen we tegenwoordig zelf bepalen hoe hoog (of laag) onze plafonds worden en welke maat de trap krijgt. Dat klinkt misschien niet als een enorme winst, maar als je kiest voor zelfbouw wil je graag je geld steken in een woning waar zoveel mogelijk aan jouw eigen wensen voldoet en niet aan overbodige wetgeving.

Een praktisch voorbeeld is een tweede badkamer. Waar je voor 1 juli rekening moest houden met minimummaten kun je nu kiezen voor een kleinere badkamer waar bijvoorbeeld gasten zich even snel kunnen opfrissen. Een kleine ruimte met alleen een douche of een wastafel behoort nu dan ook weer tot de mogelijkheden. Zo is zelfbouw na 1 juli voor particulieren een stuk aantrekkelijker geworden.

Studentenwoningen
Naast het schrappen van een teveel aan regeltjes voor de eigen woning, zag de overheid ook in dat een balkon en overdekte fietsenstalling niet tot de primaire levensbehoeften van studenten behoren. Voor projectontwikkelaars wordt het met het vervallen van de eisen voor een balkon en fietsenhok aantrekkelijker om woonruimte voor studenten te bouwen. Wie weet is deze wetswijziging een oplossing voor het tekort aan studentenwoningen.

Deze gastbijdrage is geschreven door Robin de Wit, medewerker afdeling communicatie van eyeOpen.