Door

Opstellen van een goed cv

werkSolliciteren is voor veel mensen een lastige klus. Want wat zet je allemaal in je cv en hoe zorg jij ervoor dat je opvalt tussen de vele sollicitaties?

Het is belangrijk dat je cv niet te lang is. Je cv is je visitekaartje en daar wek je de eerste interesse mee. Vervolgens wordt er gekeken naar je sollicitatiebrief. Een goed en interessant cv en een pakkende sollicitatiebrief is de ideale combinatie. Jouw cv geeft een overzicht van jouw werkverleden, opleidingen en overige vaardigheden. De motivatiebrief gaat vooral in op jouw ervaringen en je motivatie voor de desbetreffende functie. In deze tijd merk je dat er ontzettend veel mensen op één vacature reageren. Het is aan jou de taak om op te vallen. Hieronder geven we een aantal tips voor het opstellen van je cv.

Tips voor het opstellen van je cv

Indien een werkgever CV’s ontvangt, dan moet er een eerste selectie worden gemaakt. Op basis van je cv wordt er gekeken of je bij de openstaande functie past. Het is dus erg belangrijk dat jij je opleidingen en werkervaringen op een overzichtelijke manier weergeeft. Zeker met zoveel sollicitaties moeten ze je cv snel kunnen scannen. Lees onderstaande tips zorgvuldig door en zorg dat jij opvalt met je cv.

Soort cv

Je kunt op meerdere manieren invulling geven aan je cv. De meest voorkomende vorm is het chronologische cv. Hierbij laat jij je werkzaamheden zien in omgekeerde chronologische volgorde: je laat je opleidingen en werkervaring zien van nu naar vroeger. De meest recente werkervaring staat bovenaan. Zo weten ze meteen wat je laatste functie was. Dat maakt het makkelijker om je cv te scannen. Een andere mogelijkheid is het ‘vaardigheden-cv’. Hierbij laat je aan de hand van je competenties en vaardigheden zien wat je allemaal hebt gedaan. Dit cv is vooral goed in te zetten als je een carrièreswitch gaat maken.

Lay-out

De lay-out van je cv is belangrijk. Hiermee zorg je dat jij opvalt tussen alle andere cv’s. Solliciteer je naar een creatieve functie? Laat dan ook je creativiteit in je cv terugkomen. Houd wel in de gaten dat je het niet overdrijft. Uiteindelijk blijft het een zakelijke correspondentie en moet je cv begrijpelijk en overzichtelijk blijven. Zet er altijd een foto van jezelf bij, maar maak deze niet te groot. Ga ook niet werken met verschillende kleuren tekst. Heb je een witte ondergrond, gebruik dan een zwart lettertype. Verder is het belangrijk dat je gaat voor een passend lettertype. Gebruik liever geen Times New Roman en al helemaal geen Comic Sans. Je kunt beter kiezen voor Verdana, Calibri of Cambria. Dit zijn duidelijke lettertypes met een tikkeltje elegantie.

Gebruik kopjes

Je maakt je cv overzichtelijk door gebruik te maken van kopjes. Maak onderscheid in personalia, opleidingen, werkervaring en nevenactiviteiten. Op deze manier maak je het voor anderen mogelijk om je cv snel te scannen en dat is erg prettig voor een werkgever.

Werkervaring

Wil je bij een bepaalde functie je taakomschrijving toelichten, omdat dit aansluit bij de functie waar je op solliciteert? Zorg dan dat je niet te veel uitweidt. Formuleer de zinnen op een bondige maar juiste manier. Laat een toelichting achterwege als de functie voor zich spreekt.

Nevenactiviteiten

Nevenactiviteiten zijn vooral voor starters erg belangrijk. Tijdens je studie doe je er verstandig aan om extra trainingen en opleidingen te volgen. Dit is namelijk van toegevoegde waarde voor je cv. Ook voor ervaren mensen is het belangrijk om cursussen en nevenactiviteiten te vermelden op je cv. Hieruit blijkt dat je gemotiveerd bent en wil leren. Verder kun je hier vermelden dat je actief bent geweest als bestuurslid of in een commissie hebt gezeten bij een vereniging.

Nalezen

Laat je cv altijd nalezen door iemand anders. Hij of zij kijkt er met een frisse blik naar en kan eventuele spelfouten eruit halen. Je wilt natuurlijk niet dat je e-mailadres verkeerd geschreven is of dat je telefoonnummer er verkeerd in staat.

Sollicitatiebrief

Na het opstellen van je cv is het ook belangrijk dat je een pakkende sollicitatiebrief schrijft. Deze brief is het laatste wapen dat je hebt om de werkgever over de streep te trekken. Zorg dat je motivatiebrief een aansluit op je cv en dat deze elkaar versterken. Laat je passie en motivatie naar voren komen en benadruk je ervaringen. Na het opsturen kun je enkel hopen op een uitnodiging voor een sollicitatiegesprek. Krijg je geen reactie? Bel er dan achteraan en vraag naar de stand van zaken. Ook als je een afwijzing krijgt, doe je er verstandig aan om feedback te vragen. Die kun je namelijk meenemen in je volgende sollicitatie.

Deze gastbijdrage is geschreven door Theo van der Heijden, medewerker van Fabius Opleidingen.