Door

Optimistische mensen sparen meer

SpaargeldPersonen met een optimistische kijk op de toekomst sparen vaker dan mensen met een minder positieve blik op de toekomst. Zo laat onderzoek zien van TIAS School for Business and Society naar het spaargedrag van 1438 Nederlanders.

De onderzoekers koppelden houding en overtuiging aan spaargedrag. Zij concludeerden dat zelfvertrouwen, netheid en optimisme bepalend zijn voor een op de toekomst gerichte financiële planning. Daarnaast blijken mensen die geloven in het resultaat van hun eigen daden vaker te sparen. Dat geldt ook voor mensen met een gestructureerde administratie.

Babyboomers

Opvallend is ook dat vooral mensen uit de ‘babyboom-generatie’ veel en graag sparen. Ze doen dat meer dan de generaties voor en na hen. Dat kan volgens de onderzoekers te maken hebben met hun jeugdjaren, die economisch zwaar waren vanwege de wederopbouw na de Tweede Wereldoorlog.

Leeftijd, inkomen en het aantal kinderen

Uit het onderzoek blijkt verder dat de aanleg tot spaargedrag stijgt met leeftijd, inkomen en het aantal kinderen. Inkomen stijgt meestal met de leeftijd waardoor meer gespaard kan worden. Daarnaast betekent het hebben van kinderen een natuurlijke noodzaak tot plannen en sparen.

Tijd voor een inhaalslag

“Wij gaan een toekomst tegemoet waarin sparen voor onze oude dag belangrijker wordt, maar steeds meer van ons zijn niet opgegroeid in een tijd waarin sparen de standaard was. De economische voorspoed sinds de jaren ’60 gecombineerd met een overheid die steeds meer zorgen uit handen nam, heeft onze aanleg tot financiële planning verzwakt. Hoogste tijd dus voor een inhaalslag”, aldus hoogleraar Dirk Brounen van TIAS.

Bronnen: NU.nl, TIAS