Door

Doorstroming uitzendkrachten naar baan valt tegen

flexwerkDe kans dat een uitzendkracht doorstroomt naar een vaste of tijdelijke baan is de afgelopen jaren aanzienlijk verslechterd. Dit blijkt uit onderzoek van UWV.

In 2009 stroomde 28 procent door naar vast werk, in 2014 was dat nog maar 22 procent. De kans is daarmee groter worden dat een uitzendkracht in uitzendbanen blijft hangen. “Een zorgelijke ontwikkeling”, vindt UWV-onderzoeker Kees van Uitert, “omdat een belangrijke functie van uitzendbureaus, namelijk mensen aan een ‘echte’ baan helpen, steeds meer onder druk komt te staan.”

WW’ers en deels arbeidsgeschikten

Positief is volgens UWV dat het aantal WW‘ers dat weer aan het werk kwam via een uitzendbaan groeide van 72.000 in 2012 tot ruim 90.000 in 2014. Ook helpen uitzendbureaus meer dan andere ondernemingen deels arbeidsgeschikten aan werk.

Payrolling, detachering en zzp-diensten

UWV concludeert verder dat de werkgelegenheid in de bemiddelingssector voor de periode 2014-2020 met 120.000 banen toeneemt tot 720.000 banen. Deze groei zit niet in het aantal uitzendkrachten, maar vooral in andere flexdiensten die de uitzendbranche aanbiedt, zoals payrolling en detachering. Ook groeit het aantal door uitzendbureaus bemiddelde zzp’ers gestaag.

Bronnen: NU.nl, UWV