Door

Zorgverzekerden zijn voorzichtig met vrijwillig eigen risico

Vrijwillig eigen risicoUit onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat 20 procent van de zorgverzekerden bij de zorgverzekering het hoogste eigen risico wil nemen. Het gaat dan om een totaalbedrag van 885 euro aan eigen risico.

Bij het onderzoek ging het om een poll, waarbij de Consumentenbond consumenten vroeg naar hun keuze wat het eigen zorgrisico betreft. In 2016 gaat het verplichte eigen risico voor de zorgverzekering omhoog naar 385 euro. Zorgverzekerden kunnen daarnaast vrijwillig een hoger eigen risicobedrag kiezen. Het maximale vrijwillige eigen risico bedraagt 500 euro. Het totale eigen risico is dan 885 euro.

Verplicht en vrijwillig eigen risico

Het verplicht en vrijwillig eigen risico gelden alleen voor zorgkosten die onder de basisverzekering vallen. Ze zij niet van toepassing op kosten die worden vergoed vanuit een aanvullende zorgverzekering of een tandartsverzekering. De zorgverzekeraar geeft korting op de premie voor de basisverzekering bij een vrijwillig eigen risico. Hoe meer vrijwillig eigen risico de consument neemt, hoe hoger de premiekorting.

Maximaal 885 euro

Uitkomst van het onderzoek van de Consumentenbond was dat 20 procent koos voor een totaalbedrag van 885 euro aan eigen risico. Tien procent van de deelnemers aan de poll wist nog niet of ze gingen kiezen voor het vrijwillig eigen risico. Ruim twee derde gaf aan dat ze in elk geval het eigen risico niet vrijwillig wilden verhogen. Een klein deel koos voor een vrijwillig eigen risico onder de 500 euro.

Korting zorgpremie basisverzekering

De premies en kortingen op de basispremie bij een vrijwillig eigen risico’s zijn voor 2016 nog niet bekend. Voor 2015 lag de korting voor een vrijwillig eigen risico van 100 euro tussen de 30 en 72 euro per jaar. Bij een maximaal vrijwillig eigen risico van 500 euro varieerde de jaarlijkse korting tussen de 150 en 324 euro.

Hoge zorgkosten

Bij lage zorgkosten is zo’n korting op de zorgpremie erg voordelig. Zorgkosten kunnen echter hoog oplopen en dan weegt het premievoordeel daar niet tegen op. Een voorbeeld vind je in dit artikel. Verder moet je bij een maximaal vrijwillig eigen risico hogere zorgkosten (tot maximaal 885 euro) wel kunnen betalen als er uitgebreidere zorg nodig is. Heb je dit geld niet als buffer dan is een maximaal vrijwillig eigen risico geen aanrader.

Bron: Consumentenbond