Door

Rabobank verwacht sterke stijging huizenprijzen in 2016

huizenprijzenDe prijzen van woningen en appartementen stijgen volgend jaar met 2,75 procent tot 4,75 procent. Zo verwachten economen van de Rabobank in het nieuwe Kwartaalbericht Woningmarkt.

Dit jaar bedraagt de stijging van de gemiddelde huizenprijzen volgens de Rabobank 2,75 procent. De bank voorspelt verder dat in 2016 minimaal 175.000 en maximaal 195.000 woningen van eigenaar wisselen. Daarmee heeft de huizenmarkt weer het niveau van voor de crisis bereikt. Behalve in Zeeland gaat het overal in het land goed met de huizenverkoop.

Dalend aanbod koopwoningen

De oorzaak van de stijging van de verkoopprijzen is grotendeels het dalende aanbod van te koop aangeboden huizen, verwacht woningmarkteconoom Pieter van Dalen. Dat wordt nog eens extra gestimuleerd door de opgebloeide economie, arbeidsmarkt en koopkracht. Ook de extra nieuwbouw en aanhoudende lage rente spelen een rol.

Geen oververhitting

De Rabobank ziet geen nieuwe oververhitting van de woningmarkt optreden, zeker niet op korte termijn. Met gemiddeld elf woningen is er voor kopers nog altijd meer keuze dan voor de crisis. Toen lag dit op zes tot zeven huizen. Ook is de prijsstijging nog relatief mild. De verkoopprijs dit jaar ligt nog altijd 16,5 procent lager dan tijdens het hoogtepunt van de woningmarkt in 2008.

Boven water

De positieve ontwikkeling van de woningmarkt kan de economie nog eens extra stimuleren. Vanwege de stijgende huizenprijzen komen de huizen van ruim driehonderdduizend huishoudens dit jaar en volgend jaar weer ‘boven water’. Een huis staat onder water als de hypotheek hoger is dan de waarde van het huis. Het betreft 150 duizend woningen in 2015 en nog eens 170 duizend woningen in 2016. Deze huishoudens hebben zo wat meer te besteden en zitten niet meer vast aan een onverkoopbare woning.

Onderwaterproblematiek

Van Dalen verwacht het einde aan de onderwaterproblematiek pas over een jaar of tien. Hij schat in dat het aantal onder water staande woningen pas na 2025 onder de 100 duizend daalt. Een aardige daling is inmiddels ingezet. Begin vorig jaar stonden nog ruim een miljoen woningen onder water. Begin 2016 geldt dit volgens de berekeningen van de Rabobank nog voor 730.000 huishoudens.

Bronnen: De Financiële Telegraaf, Rabobank