Voor het eerst laat pensioenfonds doorsneepremie los
Het mediapensioenfonds PNO stapt af van een vaste pensioenpremie voor alle deelnemers. Vanaf januari moeten bedrijven met veel oude werknemers meer afdragen dan bedrijven met veel jonge werknemers. Het verschil loopt op tot 15 procent. PNO verwacht bedrijven met veel jonge deelnemers met een lagere premie binnen te kunnen halen.
PNO Media doet hiermee wat aan de doorsneepremie waarbij iedereen, jong en oud, dezelfde pensioenpremie betaalt. Feitelijk betalen jongeren daarmee een deel van het pensioen van hun oudere collega’s. Een jonge werknemer betaalt evenveel premie als een oudere werknemer, terwijl het ingelegde geld van een jongere nog jaren kan renderen en dus meer oplevert.
Einde doorsneepremie
Het kabinet wil vanaf 2020 van dat systeem af voor een betere verdeling tussen jong en oud. Een degressief systeem zou eerlijker zijn; premies zijn daarin gelijk, maar jongeren bouwen meer pensioen op. Afschaffen ligt echter gevoelig omdat deelnemers eerder veel betaald hebben, maar daarvan niet meer kunnen profiteren. De kosten daarvan lopen op tot 100 miljard euro.
Gemiddelde leeftijd bepalend
Helemaal loslaten doet pensioenfonds PNO het systeem nu nog niet. In het nieuwe systeem bepaalt de gemiddelde leeftijd van het personeelsbestand van een bedrijf de premie. Dat maakt een verschil van maximaal 15 procent uit. Als het eenheidssysteem helemaal aan de kant gezet wordt, zouden de verschillen een stuk groter zijn.
Concurrerend met verzekeraar
PNO laat de doorsneepremie per werkgever los om te voorkomen dat bedrijven met veel jonge werknemers weg lopen bij het fonds. Die bedrijven zouden bij een verzekeraar veel goedkoper uit zijn. Het is, in tegenstelling tot andere sectorfondsen, niet verplicht voor mediabedrijven om zich aan te sluiten bij PNO.
Nieuwe mediabedrijven
PNO probeert met de lagere pensioenpremie vooral de nieuwe mediabedrijven binnen te halen. Deze (kleinere) bedrijven hebben over het algemeen een jonger werknemersbestand. Voor een pensioenfonds is het noodzakelijk om (voor de toekomst) veel actieve deelnemers aan zich te binden. PNO denkt met de lagere pensioenpremie 5000 nieuwe deelnemers binnen te kunnen halen. Nu zijn er 15.000 actieve deelnemers actief binnen het fonds.
Oudere werknemers publieke omroep
De nieuwe regeling bij PNO is wel nadelig voor werknemers bij de publieke omroep, daar is de leeftijd van de werknemers gemiddeld wat hoger. De pensioenpremie voor de werkgevers in de omroep zal daarom gaan stijgen. Het wordt voor de omroepen nadeliger om oudere werknemers aan te nemen.
Jonge werknemers in een ouder bedrijf
Voor jonge werknemers in een ouder bedrijf heeft de regeling een groot nadeel. Ze worden tot 2020 in hun opbouw nog benadeeld door de doorsneepremie. Door de hogere premie binnen hun eigen bedrijf zijn ze dubbel aan de beurt.
Bron: RTL Z