Door

Hoe bespaar ik gemakkelijk op mijn energierekening?

energiebesparingHet besparen van energie is een van de gemakkelijkste manieren om geld over te houden. Je kunt eenvoudig besparen zonder dat je comfort hoeft in te leveren. Bovendien is het ook nog eens goed voor het milieu. Je slaat dus twee vliegen in één klap! Hieronder vind je enkele handige tips.

Schakel apparaten uit als je ze niet gebruikt

Een televisie die op stand-by staat, een telefoonlader die de hele dag in het stopcontact zit, een scheerapparaat dat continu oplaadt. Het kost allemaal maar een beetje stroom, maar alles bij elkaar tikt het toch al snel aan. Schakel daarom alle apparaten gewoon helemaal uit als je ze niet gebruikt. Een eenvoudige manier om dit te doen is door een stekkerdoos met schakelaar aan te schaffen. Hier stop je dan bijvoorbeeld de stekkers van de televisie en andere apparatuur, zoals een dvd-speler en audio, in. Je kunt dan na het televisiekijken de stekkerdoos uitschakelen, waarmee je alles tegelijk uitzet.

Stap over op ledverlichting

Waar gloeilampen vaak 75 of zelfs 100 watt gebruiken, hebben ledlampen hier maar een fractie van nodig om dezelfde hoeveelheid licht te kunnen opbrengen. Enkele jaren terug waren ledlampen nog lelijk en groot met heel onprettig licht. Tegenwoordig zijn ze echter een prima vervanging voor de ouderwetse gloeilamp en de spaarlamp. Je kunt ineens al je lampen door ledlampen vervangen, maar je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om de gloei- of spaarlampen die kapot gaan te vervangen door ledlampen. De kosten van een ledlamp heb je vaak al binnen een jaar terugverdiend!

Droog je was buiten en laat de wasdroger uit

Een wasdroger gebruikt veel elektriciteit terwijl de zon en de wind gratis energie geven! Je kunt daarom was die moet drogen vaak net zo goed buiten hangen. De was droogt dan niet alleen maar wordt ook nog eens lekkere fris.

Als het buiten koud is of regent, kun je de was vaak ook goed binnen laten drogen. Zorg dan wel voor goede ventilatie en let er op dat het in huis niet te vochtig wordt.

Je zult het duidelijk merken in je energierekening als je het gebruik van je wasdroger zo beperkt mogelijk houdt. Het kan er zelfs voor zorgen dat je helemaal geen wasdroger (meer) nodig hebt.

Gebruik deksels tijdens het koken

Gebruik je geen of niet altijd deksels tijdens het koken, dan verdwijnt veel warmte uit de pan. Door standaard een deksel op je pannen te doen heb je minder gas nodig om dezelfde hoeveelheid warmte op te wekken!

Deze gastbijdrage is geschreven door Alexander Groot, medewerker afdeling communicatie van Elektricien Tilburg.