Door

Budgettips voor het verkopen van je woning

verkopen eigen woningDenk je er wel eens over om je woning te verkopen? Wellicht wil je wat groter of juist wat kleiner gaan wonen, of moet je voor het werk verhuizen naar een andere plaats. Het verkopen van je woning kan heel wat voeten in de aarde hebben. En je wilt er natuurlijk niet te veel aan uitgeven – dat geld kun je goed gebruiken voor je aanstaande verhuizing. Daarom hieronder vijf budgettips voor het verkopen van je woning.

1. Bepaal de vraagprijs

Wanneer je je woning gaat verkopen, kun je verwachten dat mensen zullen gaan bieden of onderhandelen. Daar kun je jezelf op voorbereiden. Allereerst kan je door de bril van de koper naar je eigen huis kijken. Hoeveel zou jij ervoor willen betalen? Daarnaast houd je natuurlijk je eigen belangen in de gaten: wat is de laagste prijs waarvoor jij je huis zou willen verkopen?

2. Vergelijk makelaars

De ene makelaar is de andere niet. Tarieven van verkoopmakelaars kunnen flink uiteenlopen en de diensten die je ervoor terugkrijgt ook. Wees dus kritisch, zowel op de prijs als op de dienstverlening. Je kunt hier flink onderhandelen over de kosten en de dienstverlening van de makelaar!

3. Doe mee aan de Open Huizen Dag

De Open Huizen Dag is een perfect moment om je woning nog eens goed in de etalage te zetten. Die dag kunnen er veel mensen in korte tijd door je huis lopen en dat met andere huizen vergelijken. Het is dus een goede gelegenheid om de aandacht op je woning te vestigen. Over deelname en kosten kun je weer onderhandelen met je makelaar.

4. Zet alle mogelijkheden in

Leun niet alleen op je makelaar voor het verkopen van je woning. Je kunt natuurlijk ook zelf je handen uit je mouwen steken! Gebruik bijvoorbeeld social media om je huis bij vrienden onder de aandacht te brengen en vraag hen je bericht(en) te delen.

Gebruik je creativiteit en verzin een mooie beloning voor mensen die je helpen je woning te verkopen. Verloot bijvoorbeeld een zelfgebakken appeltaart of een diner voor twee onder vrienden en kennissen die jouw bericht op social media plaatsen. Of verzin een originele prijs voor degene die een potentiële koper weet te overtuigen om je huis te bezichtigen.

5. Verzorg het interieur

Last but not least: het oog wil ook wat. Zorg ervoor dat potentiële kopers in een rustig, opgeruimd en goed verzorgd huis binnenkomen. Ruim alles op, was de ramen, verzorg de tuin en zorg voor voldoende daglicht en frisse lucht. Heb je extra hulp nodig? Dan kan een interieurstylist je vertellen hoe je jouw woning mooi kunt presenteren, zonder dat je daarvoor compleet nieuw meubilair hoeft aan te schaffen.

Deze gastbijdrage is geschreven door Paul van der Aa, communicatiemedewerker van Nieuwewonen.nl.