Door

Wat draag je tijdens een sollicitatiegesprek?

sollicitatiegesprekTijdens het sollicitatiegesprek is kleding een belangrijk onderdeel van de eerste indruk en je presentatie. Wanneer je passende kleren draagt, kom je zelfbewuster en zelfverzekerder over. Daarbij maak je een professionele indruk. Wat is nu de ‘juiste kleding’ voor je sollicitatie?

Juiste kleding betekent niet dat je altijd standaard in een pak of mantelpak naar het gesprek hoeft te gaan. Dat er een bepaald prijskaartje aan moet hangen of dat de kleren van een bepaald merk moeten zijn. Nee, het gaat erom dat jij je prettig voelt in je kleren en dat ze passen bij de cultuur van het bedrijf waar je solliciteert. Hieronder lees je tien kledingtips voor het sollicitatiegesprek.

Tip 1: Voel je goed in je kleding
Het is belangrijk dat jij je goed voelt in de kleding die je draagt, dit straal je namelijk ook uit. Een nieuw pak kan erg verleidelijk zijn, maar let er op dat het lekker zit en jij je er goed in voelt. Je kunt ook je ‘oude’ zakelijke outfit opfrissen met nieuwe accessoires of een nieuw overhemd.

Tip 2: Kies kleren die passen bij de bedrijfscultuur
Bekijk op internet hoe de organisatie zich presenteert. Welke cultuur heeft deze organisatie? Hier kan jij je kleding op aanpassen. Formele organisaties, bijvoorbeeld in de financiële sector, stellen nette kleding erg op prijs. Denk aan een pak voor mannen en zeker een jasje en een paar nette hakken voor de vrouwen. Bij informele organisaties kan dit juist een verkeerde indruk wekken. Daar mag het allemaal wat losser. Jouw eigen ambities en de functie waar je op solliciteert zijn ook van invloed op de dresscode. Solliciteer je op een leidinggevende of salesfunctie, dan zal je formeler gekleed gaan dan bij een functie als grafisch vormgever of IT-programmeur.

Tip 3: Neem kleding die prettig zit
Het aan je kleren zitten en trekken tijdens een sollicitatiegesprek kan erg storend zijn. Niet alleen voor de interviewer, maar ook voor jezelf. Zorg daarom dat je kleding goed zit en dat dit niet nodig is.

Tip 4: Vergeet je ondergoed niet
Hoewel niet zichtbaar kan ook ondergoed een rol spelen. Een gekleurd hemd onder een witte blouse kan behoorlijk opvallen. Te strak zittend ondergoed kan je in de weg zitten tijdens het gesprek.

Tip 5: Gebruik niet teveel make-up, parfum en aftershave
Je kunt beter niet te veel zware luchtjes of aftershave gebruiken. Voor de vrouwen: vermijd te zware make-up en houd het naturel. Verder is een neutrale deodorant onmisbaar voor iedereen.

Tip 6: Denk ook aan je haar
Verzorgde haren zijn erg belangrijk. Het leidt af als je tijdens het gesprek steeds aan je haren zit. Ben je een vrouw met lang haar dan kun je je haar het best met een vlecht of knot dragen als je de neiging hebt om veel met je handen door je haren te gaan. Zowel mannen als vrouwen moeten oppassen voor een ‘te wild’ kapsel.

Tip 7: Let op accessoires, sieraden en schone handen
Met de juiste accessoires kun je een outfit persoonlijk maken, modieus of juist zakelijk. Ga uit van ‘less is more’, vermijd teveel accessoires en stem de accessoires op elkaar af. Zichtbare piercings en tatoeages kun je beter uitdoen of bedekken. Verzorg je handen en let op schone nagels zonder te veel spannende nagelversieringen.

Tip 8: Draag de juiste sokken en stropdas
Trek lange sokken aan zodat er geen witte benen te zien zijn. Vermijd witte sokken, want die horen op het sportveld. Wil je een formele, zakelijke uitstraling dan past een stropdas in een sobere tint en met een klassiek motief, bijvoorbeeld een schuine streep, het best. Stem de breedte van das en knoop af op je lichaamsbouw. De juiste lengte van de gestrikte das is precies tot op de broekband. Vrouwen doen er verstandig aan reservepanty’s mee te nemen, want ladders kunnen echt niet.

Tip 9: Trek nette schoenen aan
Het loont om mooie, nette schoenen te kopen. Onderhoud ze door ze op tijd naar de schoenmaker te brengen en door spanners te gebruiken om de pasvorm erin te houden. Door ze regelmatig te poetsen zien ze er niet alleen veel mooier uit, maar bescherm je ze ook. Let erop dat de kleur van je schoenen past bij de rest van je kleding.

Tip 10: Breng persoonlijkheid over
Denk goed na over hoe jij persoonlijkheid in je kleding kunt overbrengen. Met bijvoorbeeld een pak en witte blouse straal je zakelijkheid en autoriteit uit en het staat meteen ook formeel. Wil je dat verzachten dan kies je bijvoorbeeld een overhemd in een lichte kleur. Voor vrouwen geldt dat fellere kleuren de outfit speelser maken. Wil je wat meer op de voorgrond treden dan is een jasje in een opvallende kleur een goed idee.

Deze gastbijdrage is geschreven door Rozanne Goedhart, medewerkster van AllesoverHR.nl.