Door

Zorg voor een goede balans tussen thuiswerken en je kinderen

Zoveel mogelijk mensen werken thuis om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. De scholen en kinderopvang zijn ook dicht, wat betekent dat je als werkende ouder vaak ook schooljuf of -meester bent. Het is dan ook niet simpel om in deze omstandigheden thuis te werken en voor je kinderen te zorgen. Recruitmentbureau Walters People vroeg haar thuiswerkende medewerkers met kinderen hoe zij daarmee omgaan. Dat leverde de volgende tien tips op.

thuiswerken kinderen

1. Maak je eigen werkplek

Net als op kantoor is het belangrijk om een eigen plek te hebben waar je in alle rust kunt werken. Als je ruim woont dan kun je van een van de kamers in je huis een kantoor maken. Beschik je over minder ruimte, dan kun je een hoek van de rustigste kamer in je huis als werkplek inrichten. Het gaat erom dat je er rustig aan de slag kunt.

2. Gebruik de ochtend goed

Het thuiswerken heeft als groot voordeel dat je geen tijd meer kwijt bent aan het reizen naar je werk of het in de file staan. Ook hoef je kinderen niet in alle haast klaar te maken voor school. Hierdoor houd je dus iedere werkdag wat tijd over. Maak hier handig gebruik van. Ga bijvoorbeeld al aan de slag als je kinderen nog in bed liggen. Zij hoeven er nu toch niet vroeg uit om naar school te gaan. Zo kun je ’s avonds iets vroeger stoppen, zodat je meer tijd overhoudt om nog iets leuk te doen met je gezin.

3. Afwisseling voor je kinderen

Het is handig om zowel rustige als actievere activiteiten in te plannen om je kinderen goed bezig te houden. Voorbeelden van rustige dingen die ze alleen kunnen doen, zijn knutselen of schilderen. Willen ze wat actievers doen, dan kan je ze bijvoorbeeld verstoppertje laten spelen of in de tuin laten voetballen of badmintonnen. Daarnaast kan je de woonkamer net als op school opdelen in verschillende speelhoeken: een knutselhoek, een leeshoek en een poppenhoek. Bij thuiswerken kan zeker nu ook een conference call horen. Je kunt je je kinderen dan bezighouden door ze naar TV of Netflix te laten kijken. Verder is het belangrijk om voor je kinderen iedere dag met een wat ander programma te komen en zo af te wisselen tussen verschillende activiteiten. Dan gaan ze zich minder snel vervelen.

4. Kom tot een routine

Het is een behoorlijke uitdaging om kinderen bezig te houden terwijl je zelf werkt, vooral als dat langere tijd nodig is. Het is daarom een aanrader om een dagelijkse routine aan te houden. Je kunt daarbij beginnen met het indelen van de dag in verschillende blokken voor je kinderen. Zo kun je een huiswerkuur inplannen, gevolgd door een creatief uur knutselen of tekenen en daarna een uur vrije speeltijd waarin je kinderen hun energie kwijt kunnen. Door de dag zo in te delen houd je je kinderen bezig, terwijl ze ook enigszins in het ritme van school blijven zitten.

Daarnaast is het voor jezelf essentieel om voor structuur in je werkdag te zorgen. Deel hiervoor je taken op volgorde van urgentie in. Let er daarbij op dat je de moeilijkste taken kunt doen wanneer het voor jou het rustigst is. Als je de zo gemaakte indeling dagelijks structureel aanhoudt in je hele gezin, zullen kinderen zich ook sneller aanpassen aan de nieuwe situatie en jouw werktempo.

5. Doelen voor je kinderen

Het heeft uiteraard invloed op je kinderen als ze een aantal weken niet naar school kunnen. Beperk hun leerachterstand door ze iedere dag wat huiswerk te geven. Bepaal dagelijks welke oefeningen ze precies moeten doen en wanneer deze af moeten zijn. Als je zelf klaar bent met werken, kun je de tijd nemen om de oefeningen met je kinderen door te nemen. Daarmee leert je kind ook om zelf de dag in te delen.

Daarnaast kan je je oudere kinderen ook inzetten voor huishoudelijke klusjes. Vraag ze bijvoorbeeld om de auto te wassen, het onkruid te wieden, de vaatwasser uit te ruimen of hun kamer op te ruimen. Zo hebben ze extra en bovendien nuttige activiteiten, waarbij jij meer tijd over houdt voor je werk. 

6. Boodschappen doen voor de hele week en vooruit koken

Het is verstandig om al je weekboodschappen in een keer te doen. Zo vermijd je zoveel mogelijk contact met anderen. Kook daarnaast in het weekend vooruit. Daarmee bespaar je tijd, zodat je doordeweeks meer tijd over hebt voor je kinderen en je werk. Misschien kunnen je oudere kinderen je wel helpen met aardappels schillen of andere voorbereidende klussen in de keuken.

7. Profiteer van middagdutjes

Als je kleine kinderen hebt die ’s middags nog een dutje doen, dan kan je daarvan gebruik maken door tijdens dat dutje flink door te werken. Dat scheelt stress als je tijdens hun speeluur minder geconcentreerd kunt werken.

8. Plan de beste tijd in voor Skype meetings

Bij dagelijks contact met je collega’s via Skype, is het handig om die meetings in te plannen op een rustig moment. Zo word je niet teveel onderbroken. Dit kan bijvoorbeeld ’s ochtends vroeg, wanneer je kinderen nog slapen, of als ze TV kijken of op een tablet spelen. Duiken je kinderen tijdens het skypen toch op in de achtergrond, dan is dat helemaal niet erg. Je gesprekspartners zitten momenteel in hetzelfde schuitje en zullen er alle begrip voor hebben als ze een stukje van je privéleven zien.

9. Afwisselen met je partner

Werken zowel jij als je partner vanuit huis, dan is het handig om tijd met de kinderen onder elkaar te verdelen. Terwijl de ene ouder zich bezighoudt met de kinderen, kan de ander zich op het werk concentreren. Je kinderen voelen zich niet verwaarloosd en beide ouders kunnen een aantal uur per dag gericht doorwerken.

10. Let op een goede werk-privébalans

De tiende en laatste tip is dat het essentieel is dat je de werk-privébalans goed bewaakt. Sluit je computer af en geniet van de avond als je werk voor de dag erop zit. Werk ’s avonds ook niet te lang door. Plan bijvoorbeeld iets leuks in, zoals een spelletjesavond of samen naar een spannende film kijken.

Bron: Walters People