Door

Wanneer kan je het beste aandelen kopen?

Met de crashende en ook weer herstellende beurzen van de coronacrisis is het voor beleggers steeds de vraag of ze nou wel of niet aandelen moeten kopen. We kijken hiervoor wat de grand old man van de beleggingswereld, Warren Buffett, vindt en wat volgens andere deskundigen nog meer van belang kan zijn.

aandelen kopen beurs

Time nooit de bodem van de aandelenmarkt

Berkshire Hathaway, het investeringsfonds van de 89-jarige Buffett, heeft sinds 1965 een twee keer zo hoog rendement als het marktgemiddelde. In de tussentijd heeft de beroemde belegger al heel wat crisissen meegemaakt. Het ‘Orakel van Omaha’ heeft nooit gepretendeerd dat hij de aandelenmarkt, of de bodem van de markt, kan timen. “Ik doe geen poging om de markt te voorspellen, mijn inspanningen zijn gericht op het vinden van ondergewaardeerde effecten”, aldus Buffett. Volgens hem zijn marktvoorspellingen voor de korte termijn ‘vergif’ voor beleggers. Buffet richt zijn energie niet op het timen van de markt, maar speurt liever naar aandelen van grote bedrijven tegen aantrekkelijke prijzen.

Mis nooit een goede aankoopmogelijkheid

Als beleggers zich alleen concentreren op het timen van de markt, lopen ze het risico aandelen te missen die tegen aantrekkelijke prijzen van de hand worden gedaan tijdens een grote uitverkoop. Buffett adviseert beleggers dan wel niet om te proberen een bodem te voorspellen als ze aandelen gaan kopen, maar toch ziet hij een neergang wel als een goede kans om in de markt te stappen. “Een marktdaling is een kans om ons belang in grote bedrijven met een goed management tegen goede prijzen te vergroten.” Een bekende uitspraak van hem luidt dan ook: “Wees bang als anderen hebzuchtig zijn, en hebzuchtig als anderen bang zijn.”

Stap niet uit de aandelenmarkt

Een van de belangrijkste lessen van Buffett is om niet uit de markt te stappen en ook op de lange termijn te blijven zitten waar je zit. Beleggers lopen het risico dat ze vooral verlies maken als ze proberen de markt te timen. Beter is het de beproefde methode van Buffett te volgen, namelijk aandelen kopen, deze aanhouden en in de loop der tijd effecten toevoegen aan de beleggingsportefeuille. Buffett beschouwt aandelenbezit als bedrijvenbezit. Hij is niet geïnteresseerd in handel om het snelle geld. Buffett zoekt juist degelijke en duurzame bedrijven die in de loop van tientallen jaren groeien met een toenemend rendement. Hij geeft de voorkeur aan betrouwbare, winstgevende bedrijven met een sterke balans en duurzame concurrentievoordelen.

Ga niet voor kortetermijnwinsten

In een berenmarkt moeten beleggers volgens Belegger.nl op dezelfde manier denken. Een belangrijke vuistregel bij het kopen van aandelen is om geen geld te beleggen dat je van plan bent de komende tien jaar te gebruiken. Een schok als het coronavirus laat kortetermijnwinsten immers verdampen. Op de lange termijn blijkt uit de aandelenmarkt dat beleggen winstgevend kan zijn. Zo heeft de S&P 500-index bijvoorbeeld een historisch jaarrendement van gemiddeld rond de 10%.

Kies voor ondergewaardeerde bedrijven

Beleggers in individuele aandelen kunnen zich volgens beleggingsadviesbedrijf The Motley Fool beter concentreren op de aankoop van ondergewaardeerde bedrijven dan dat ze proberen om de markt te timen. Kopers van indexfondsen, kunnen volgens het bedrijf het beste kleine beetjes beleggen met regelmatige pauzes en overwegen om wat meer te kopen als de markt daalt.

Koop als er bloed door de straten stroomt

“The time to buy is when there’s blood in the streets”, is een uitspraak die de meeste beleggers waarschijnlijk wel bekend voorkomt. Het betekent volgens beleggingssite Kiplinger dat beleggers het extreem goed kunnen doen door beleggingen van hoge kwaliteit aan te kopen op het moment dat deze aan de beurs genoteerd zijn tegen een enorme (en soms irrationele) korting. Je moet dan wel je hoofd koel kunnen houden in tijden dat de markten enorm in paniek zijn.

Neem je verlies en pak je winst

Kiplinger moedigt verder beleggers aan om op tijd hun verlies te nemen als duidelijk is dat er geen redden meer aan is. Daarnaast is het volgens de beleggingssite natuurlijk net zo belangrijk om winst te nemen als de kans zich voordoet en niet te wachten tot de aandelenmarkt weer inzakt. Verder benadrukt Kiplinger dat je je bij je beleggingsbeslissingen nooit moet laten leiden door vette krantenkoppen. Als de waan van de dag voorbij is, zijn per definitie nog altijd de omzetgroei en andere fundamentals de drijvende kracht achter de meeste aandelenkoersen.

Houd het simpel

Last but zeker not least verwijst Kiplinger ook weer naar Warren Buffett, die ooit adviseerde om alleen te kopen wat je begrijpt. Trap niet in beleggingsprofessionals die ingewikkelde producten en complexe oplossingen promoten onder het mom van buitenproportionele winsten of abnormaal veel veiligheid. Janet Bodnar van Kiplinger geeft hierbij als tip: “Houd het simpel door te bijvoorbeeld automatisch iedere maand te investeren en gebruik daarvoor liever indexfondsen dan dat je rendement probeert te behalen met individuele aandelen.”

Bronnen: Beursduivel.nl, Belegger.nl