Door

Bereid je goed voor op een videosollicitatie

videosollicitatie sollicitatiegesprek

De onzekerheid en vertraagde economie van de coronacrisis zorgen voor minder vraag bij werkgevers naar nieuwe medewerkers. Toch gaan ook in deze tijden de sollicitatieprocedures gewoon door. Daarbij biedt videobellen uitkomst voor het voeren van sollicitatiegesprekken. Wat is belangrijk bij zo’n videosollicitatie?

Besteed net zoveel tijd aan de voorbereiding als bij een normaal sollicitatiegesprek. “Schrijf vragen die je wil stellen op en leg die voor je neer. Vaak vergeet je wat je wil vragen tijdens een gesprek en nu ziet toch niemand dat ze voor je liggen”, adviseert Mariette Hoitink, eigenaar van HTNK, een wervingsbureau in de modebranche op de site van Intermediair.

Feedback vragen en in camera kijken

Als je de videosollicitatie spannend vindt, dan kun je oefenen met een bekende. Vraag hierbij ook feedback over hoe je overkomt op de camera. Daarnaast krijg je voor het videobellen vaak nog een scherm te zien waarop je jezelf kunt bekijken. Gebruik deze gelegenheid om te controleren of je camera op ooghoogte staat. Bij de videosollicitatiegesprekken is het belangrijk om in de camera te kijken. Daarmee kijk je de gesprekspartner als het ware aan, wat voor een betere non-verbale communicatie zorgt.

Stopcontacten en sokkenmanden

Ga voor het video-sollicitatiegesprek ook goed na hoe je achtergrond eruitziet. “Je wil niet weten hoeveel stopcontacten en sokkenmanden ik al heb geteld. Zorg voor een achtergrond die bij je past en iets over jezelf zegt, dat is ook meteen een leuk gespreksonderwerp”, raadt Hoitink aan.

Niet naar jezelf kijken

Voor het gesprek zelf kun je eventueel uitzetten dat je jezelf blijft zien. Janneke Oostrom, onderzoeker aan de VU, stelt dat voor mensen een gesprek via videobellen vaak vermoeiender is dan face-to-face, onder andere omdat ze zichzelf kunnen zien. “Doordat je jezelf ziet, ben je nog meer bezig met hoe je overkomt. Dat kan je prestaties beïnvloeden.”

Goed internet en geluid

Tot slot zorg je natuurlijk voor goed internet en test je het geluid even. Gebruik verder een koptelefoon of oortjes, zodat het geluid niet echoot en je minder last hebt van omgevingsgeluid. Blijf rustig als de techniek niet helemaal goed werkt. Daar is altijd weer een oplossing voor mogelijk en het komt goed over op je potentiële werkgever als je niet in de stress schiet.

Bron: Intermediair