Door

Beursexperts blijven somber ondanks uitblijven koersdalingen coronacrisis

De maandelijkse Beursenquête van assetmanager ACTIAM laat zien dat de deelnemende beursexperts blijven volharden in somberheid, ondanks dat ook mei niet de verwachte koersdaling bracht. Hun somberte geldt voor zowel de korte als voor de lange termijn. Dit maakt duidelijk dat de experts ervan uitgaan dat de economische impact van het virus nog niet volledig in de koersen is verwerkt.

aandelen beurskoersen coronacrisis

Corné van Zeijl, Strategist van ACTIAM: “Mei was weer een mooie beursmaand. De AEX steeg 3,8%. Opmerkelijk maar waar: over de afgelopen 3 maanden is de Amsterdamse index nauwelijks veranderd. Dat hadden de ondervraagde professionals niet voorzien. Zij waren juist somber gestemd. 55% dacht dat de index zou dalen en slechts 19% ging van een stijging uit. Ook voor juni blijven de experts aan de sombere kant. 52% van het panel denkt dat de koersen gaan dalen. Vorige maand was dat percentage 55%. 22% verwacht een koersdaling.”

Effecten van de lockdown

Deze maand vroeg ACTIAM voor de vijfde keer op rij of de effecten van de coronacrisis (of beter: de effecten van de lockdown) al genoeg in de koersen zitten. Opvallend is dat het aantal mensen dat denkt dat het overdreven in de koersen is verwerkt, gestegen is. Vorige maand was dat nog maar 3%, nu is dat 14%.

Aandelen AEX

De ACTIAM Beursenquête doet ook navraag naar de meest en minst favoriete ondernemingen van de beursexperts: de toppers en floppers. Van Zeijl: “De gekozen richting van de AEX was misschien niet zo goed. De aandelenkeuzes daarentegen waren uitstekend. Alle toppers ging in koers omhoog. Adyen zelfs met maar liefst 31%, terwijl het aandeel de maand daarvoor al 17% meer waard werd.”

Fictief hedgefonds

Van Zeijl meldt dat bij de floppers de koers van drie van de vier aandelen (flink) zakte (Arcelor -14% en Unibail-Rodamco -11%). Shell was vorige maand zowel op de toppers- als op de flopperslijst geplaatst en de koers ging maar liefst 8% naar beneden. “Alleen ASML deed niet wat de experts hadden verwacht. Als op basis van deze keuzes een fictief long/short hedgefonds gemaakt zou worden, had dat fonds afgelopen maand 19,4% verdiend. Het is daarmee één van de beste maanden sinds deze data wordt bijgehouden”, aldus de beursanalist.

Bron: ACTIAM