Door

Nationale Flexplek Test bepaalt beste flexwerkplek van Nederland

De jury van de derde editie van de Nationale Flexplek Test is bekend gemaakt. Ze gaat in 2020 bepalen welke flexwerkplek de titel ‘Beste Flexplek van Nederland’ krijgt. De juryleden zijn flamboyante professionals die zelf ook mobiel en flexibel werken. Hiermee komt de competitie in een versnelling, op weg naar een feestelijke ontknoping begin september.

flexwerkplek thuiswerken

Vragenlijst over werkplekken

Er zijn al veel aanmeldingen van participanten, alhoewel inzenden in de aankomende tijd nog massaal via het platform doorgaat. Participanten kunnen werkplekken ter beoordeling geven door online de korte en krachtige vragenlijst in te vullen. Werkplekken kunnen onderweg zijn, op kantoor of thuis. De uitreiking van de derde editie van de Nationale Flexplek Test zal in de eerste week van september plaatsvinden. De Nationale Flexplek Test wordt mede mogelijk gemaakt door laptop- en smartphonefabrikant ASUS. Het project wil professionals die niet aan een locatie gebonden zijn om hun werk uit te voeren, inzicht geven in effectief, efficiënt en prettig werken.

Cloud, collaboratie van teams en videoconferencing

Dat er veel voordelen zijn aan flexwerken en dat het in Nederland al jarenlang succesvol gebeurt, blijkt onder andere uit de inzendingen en resultaten van de Nationale Flexplek Test in 2015 en 2017. Eerdere winnaars van de competitie zijn Tribes in Eindhoven, Boven de Balie in Amsterdam, LAB55 in Apeldoorn, Volkshotel in Amsterdam en Bagels & Beans in Haarlem.

Het Nieuwe Werken

Structureel afscheid nemen van een vast kantoor, soms Het Nieuwe Werken genoemd, is al jaren een feit omdat apparaten zoals laptops en smartphones het mogelijk maken. Dit is inclusief de technologie zoals opslag van gegevens in de cloud, collaboratie van teams via gedeelde portals en unified communications – videoconferencing – op afstand. De kansen voor mobiel en flexibel werken nemen alleen maar toe. De mentaliteitsverandering rondom traditioneel op kantoor werken, is in tijden van de pandemie alleen maar toegenomen.

Gedwongen thuiswerken door het coronavirus

In 2020 werkt Nederland immers door COVID-19 gedwongen thuis. De geluiden in het publieke debat zijn spraakmakend, hoe eenvoudig en voorspelbaar ze voor de visionaire voorvechters van flexibel werken ook mogen zijn. Werkend Nederland moest de thuiswerkplekken wel op orde krijgen en wat blijkt? Werkend Nederland zoekt massaal naar manieren om die werkplekken nog aangenamer en meer inspirerend te maken dan gedacht. Daarbij blijft het niet alleen bij solide apparaten met een goede connectiviteit en sterke of smakelijke koffie.

Beoordeling beste flexwerkplek

De juryleden zullen langs de verschillende locaties gaan en met een lijst – deels rationeel – te meten voorwaarden, bepalen wat uiteindelijk de beste flexwerkplek van Nederland is. Daarbij kijken ze niet alleen naar de wifi en de koffie, maar ook naar de bereikbaarheid, facilitaire ondersteuning door bijvoorbeeld een receptie (eventueel op afstand) en de beschikbaarheid van vergaderruimtes.

Gezonde werkplek

Andere zaken voor thuiswerkplekken waar juryleden op zullen letten, zijn goede bureaus voor een gezonde werkhouding, ontspannen werkhoekjes zoals een lounge-gedeelte en rustige ruimtes voor videoconferencing of conference calls. Natuurlijk kijken ze ook naar creatieve en inspirerende ruimtes waarin kleur, materialen en versieringen zoals inspirerende quotes, posters of lijsten de werkdag kunnen opvrolijken en de motivatie een boost kunnen geven.

Juryleden

De jury bestaat uit Anke Horstman, Ingelise de Vries, Paul Snijder, Wendy van Til en Tessa Wiegerinck. Anke Horstman is de oprichtster van Techgirl.nl, een technologiewebsite voor vrouwen. Ingelise de Vries schrijft journalistieke artikelen, interviews en blogs met een sterke focus op human interest. Paul Snijder is Creative Director en maakt content voor sociale media voor influencers, artiesten en bedrijven met aandacht voor mobiel en flexibel werken. Wendy van Tilt en Tessa Wiegerinck zijn de oprichters van FlexTukkers, een blog voor zelfstandige ondernemers.

Werken als ecosysteem

“We zien al langer dat moderne professionals waar en wanneer dan ook willen werken. Dit geldt niet alleen voor zzp’ers, maar bijvoorbeeld ook voor directie, kenniswerkers en verkooporganen van organisaties. Daar hoort ijzersterke en vooral beveiligde technologie bij, waar wij natuurlijk vervolgens in beeld komen. Zo heeft COVID-19 de noodzaak van videoconferencing zoals nooit eerder onderstreept, maar daar blijft het niet bij. Snelheid van processen, touch en zelfs het comfort van toetsenborden kunnen op een werkdag het verschil uitmaken. Boven alles is de Nationale Flexplek Test een ware viering van vrijheid, verantwoordelijke en flexibiliteit van de BV Nederland. Daar mogen we als collectief trots op zijn, zeker gezien we steeds meer als ecosysteem zullen werken waarin het persoonlijke en professionele leven van mensen centraal staan en onze planeet wordt beschermd,” zegt Rodney Voogel, Managing Director van ASUS Benelux.

Deelname met werkplek

Wie nieuwsgierig is naar het creatieve en innovatieve inrichtingsvermogen van werkend Nederland, moet nog even de uitreiking van de Nationale Flexplek Test afwachten. Meedoen kan natuurlijk ook. Iedereen kan een flexwerkplek ter beoordeling voordragen.

Dit gastartikel is geschreven door Dina-Perla Portnaar, schrijver en spreker en auteur van de biografie ‘Exodus uit de vuurtoren; Schaduw achter en gezicht naar de zon’ en de gids voor persoonlijke groei ‘Levende sierlijkheid’.